Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotki Bahusa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 926" data-attributes="member: 49"><p><strong>Szarlotka japońska</strong> </p><p></p><p>25 dag masła </p><p>45 dag cukru - pudru</p><p>9 jajek</p><p>30 dag maku</p><p>9 czubatych łyżek kaszy manny </p><p>2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>60 dag jabłek</p><p>bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, daktyle (razem 20-25 dag) </p><p></p><p>Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę Następnie dodawać na przemian wszystkie składniki wymienione powyżej tzn. żółtka, suchy mak przemielony w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie. Dokładnie wymieszać Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z jabłkami, które uprzednio należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Masę wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 50 minut.</p><p> </p><p><strong>Szarlotka z perełkami </strong></p><p></p><p>Ciasto</p><p>60 dag mąki</p><p>25 dag masła roślinnego</p><p>20 dag cukru pudru</p><p>1 jajko całe</p><p>3 żółtka</p><p>2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>3&#8212;4 łyżek śmietany</p><p>szczypta soli </p><p></p><p>Nadzienie</p><p>2 kg jabłek</p><p>2&#8212;3 łyżki cukru</p><p>1 łyżka masła</p><p>cukier waniliowy lub</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>3 białka</p><p>3 łyżki cukru rafinady (jak najgrubszej) </p><p></p><p>Obrane i pokrajane jabłka usmażyć z dodatkiem cukru i masła, dodać cukier waniliowy lub cynamon. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i szczyptą soli, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. (Jeśli jest zbyt twarde dodać jeszcze trochę śmietany ) Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blachę i podpiec na jasnozłoty kolor. Na przestudzony spód nałożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i dopiero wówczas dodać cukier (rafinadę), szybko wymieszać, aby kryształki nie rozpuściły się w pianie, wyłożyć na wierzch szarlotki i suszyć w ciepłym piekarniku około 20 minut, tak aby piana nabrała złotego koloru, &#8222;perełki" wytworzą się same, gdy ciasto ostygnie.</p><p></p><p><strong>Szarlotka z rodzynkami </strong> </p><p></p><p>100 g rodzynków, </p><p>40 ml rumu, </p><p>250 g mąki, </p><p>175 g zmrożonego masła, </p><p>szczypta soli, </p><p>750 g winnych jabłek, </p><p>sok z jednej cytryny, </p><p>2 łyżki cukru, </p><p>1 łyżeczka cynamonu, </p><p>1 łyżka posiekanych migdałów, </p><p>2 łyżeczki żelatyny spożywczej, </p><p>100 g cukru pudru, </p><p>1 łyżka rumu. </p><p></p><p>Rodzynki skropić rumem i pozostawić pod przykryciem. Mąkę wsypać do miski, dodawać masło w małych kawałkach i wyrabiać ciasto. W czasie wyrabiania ciasta dodawać soli, uformować kulkę, owinąć folią aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i poćwiartować, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałeczki i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon, posiekane migdały oraz żelatynę, na końcu rodzynki z rumem. Ciasto podzielić na polowy, rozłożyć na wysypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ostrza noża. Jedną część ciasta wyłożyć na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm; brzegi ciasta za pomocą palców wyciągnąć do góry. Ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem, po czym rozłożyć na nim mieszankę jabłkową. Przykryć drugą częścią ciasta, brzegi mocno przycisnąć palcami. Piec około 50 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Cukier puder wymieszać z rumem (1 łyżka) i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. </p><p> </p><p> </p><p>Bahus</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 926, member: 49"] [B]Szarlotka japońska[/B] 25 dag masła 45 dag cukru - pudru 9 jajek 30 dag maku 9 czubatych łyżek kaszy manny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 60 dag jabłek bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, daktyle (razem 20-25 dag) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę Następnie dodawać na przemian wszystkie składniki wymienione powyżej tzn. żółtka, suchy mak przemielony w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie. Dokładnie wymieszać Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z jabłkami, które uprzednio należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Masę wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 50 minut. [B]Szarlotka z perełkami [/B] Ciasto 60 dag mąki 25 dag masła roślinnego 20 dag cukru pudru 1 jajko całe 3 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3—4 łyżek śmietany szczypta soli Nadzienie 2 kg jabłek 2—3 łyżki cukru 1 łyżka masła cukier waniliowy lub 1 łyżeczka cynamonu 3 białka 3 łyżki cukru rafinady (jak najgrubszej) Obrane i pokrajane jabłka usmażyć z dodatkiem cukru i masła, dodać cukier waniliowy lub cynamon. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i szczyptą soli, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. (Jeśli jest zbyt twarde dodać jeszcze trochę śmietany ) Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blachę i podpiec na jasnozłoty kolor. Na przestudzony spód nałożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i dopiero wówczas dodać cukier (rafinadę), szybko wymieszać, aby kryształki nie rozpuściły się w pianie, wyłożyć na wierzch szarlotki i suszyć w ciepłym piekarniku około 20 minut, tak aby piana nabrała złotego koloru, „perełki" wytworzą się same, gdy ciasto ostygnie. [B]Szarlotka z rodzynkami [/B] 100 g rodzynków, 40 ml rumu, 250 g mąki, 175 g zmrożonego masła, szczypta soli, 750 g winnych jabłek, sok z jednej cytryny, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka posiekanych migdałów, 2 łyżeczki żelatyny spożywczej, 100 g cukru pudru, 1 łyżka rumu. Rodzynki skropić rumem i pozostawić pod przykryciem. Mąkę wsypać do miski, dodawać masło w małych kawałkach i wyrabiać ciasto. W czasie wyrabiania ciasta dodawać soli, uformować kulkę, owinąć folią aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i poćwiartować, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałeczki i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon, posiekane migdały oraz żelatynę, na końcu rodzynki z rumem. Ciasto podzielić na polowy, rozłożyć na wysypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ostrza noża. Jedną część ciasta wyłożyć na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm; brzegi ciasta za pomocą palców wyciągnąć do góry. Ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem, po czym rozłożyć na nim mieszankę jabłkową. Przykryć drugą częścią ciasta, brzegi mocno przycisnąć palcami. Piec około 50 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Cukier puder wymieszać z rumem (1 łyżka) i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. Bahus [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotki Bahusa
Top
Bottom