Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Szarlotkowe tosty francuskie - z jabłkami i cynamonem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1471614" data-attributes="member: 2721"><p>[ATTACH=full]85699[/ATTACH]</p><p></p><p>4 kromki pieczywa tostowego</p><p>1 jajko L</p><p>4 łyżki mleka</p><p>masło do smażenia</p><p></p><p>serek twarogowy, serek homogenizowany naturalny (quark)</p><p>cukier do smaku</p><p></p><p>2 jabłka</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>1/4 szklanki wody</p><p>cukier do smaku</p><p>ew. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. W niewielkim rondelku gotujemy krótko jabłka wraz z wodą, cukrem i cynamonem, tak, by się nie rozpadły. Zagęszczamy jabłka 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, chwilę razem gotujemy, aż zgęstnieją.</p><p></p><p>2. Jajko rozmieszać z mlekiem. Moczyć tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto. </p><p></p><p>3. Układamy tosty na talerzach, smarujemy twarożkiem doprawionym do smaku cukrem*, na to układamy drugi tost, dociskamy, smarujemy go twarożkiem. Na wierzchu układamy porcję jabłek z cynamonem.</p><p></p><p></p><p><em>* zamiast używać gotowego serka waniliowego, wolę użyć naturalnego i dosłodzić. Wówczas można dostosować ilość cukru do własnego gustu i uniknąć sztucznych aromatów dodawanych do serków smakowych.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1471614, member: 2721"] [ATTACH=full]85699[/ATTACH] 4 kromki pieczywa tostowego 1 jajko L 4 łyżki mleka masło do smażenia serek twarogowy, serek homogenizowany naturalny (quark) cukier do smaku 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki wody cukier do smaku ew. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. W niewielkim rondelku gotujemy krótko jabłka wraz z wodą, cukrem i cynamonem, tak, by się nie rozpadły. Zagęszczamy jabłka 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, chwilę razem gotujemy, aż zgęstnieją. 2. Jajko rozmieszać z mlekiem. Moczyć tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto. 3. Układamy tosty na talerzach, smarujemy twarożkiem doprawionym do smaku cukrem*, na to układamy drugi tost, dociskamy, smarujemy go twarożkiem. Na wierzchu układamy porcję jabłek z cynamonem. [I]* zamiast używać gotowego serka waniliowego, wolę użyć naturalnego i dosłodzić. Wówczas można dostosować ilość cukru do własnego gustu i uniknąć sztucznych aromatów dodawanych do serków smakowych.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Szarlotkowe tosty francuskie - z jabłkami i cynamonem*
Top
Bottom