- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Szaszłyki samowystarczające
Czyli jak to ze szaszłykami bywa, wszystko co mamy nabijamy na patyczki:
1.Wybieramy małe ziemniaczki, które gotujemy w całości.
2.Piersi z kurczaka lub indyka kroimy w dużą kostkę (2,5cm x 2,5cm). Posypujemy przyprawą do drobiu, kilkoma łyżkami jakiegoś wyrazistego sosu do chińskich potraw i oliwy. Mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się.
3.Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Chłodzimy i kroimy w 2 cm krążki.
4.Paprykę kroimy w kwadraty.
5.Winogrona dokładamy bez pestek
- Z jednego końca nadziewamy kukurydzę, a z drugiego ziemniaczka.Pomiędzy, na przemian mięso i paprykę, pośrodku dokładamy winogrono. Ziemniaka delikatnie nacinamy i polewamy kilkoma kroplami oliwki. Całego szaszłyka skrapiamy oliwą, solimy,pieprzymy.
- Grillujemy , najlepiej na aluminiowych tackach, przez ok 15 minut od czasu do czasu obracając. W miarę możliwości należy szaszłyki przykryć pokrywką.

Czyli jak to ze szaszłykami bywa, wszystko co mamy nabijamy na patyczki:
1.Wybieramy małe ziemniaczki, które gotujemy w całości.
2.Piersi z kurczaka lub indyka kroimy w dużą kostkę (2,5cm x 2,5cm). Posypujemy przyprawą do drobiu, kilkoma łyżkami jakiegoś wyrazistego sosu do chińskich potraw i oliwy. Mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się.
3.Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Chłodzimy i kroimy w 2 cm krążki.
4.Paprykę kroimy w kwadraty.
5.Winogrona dokładamy bez pestek
- Z jednego końca nadziewamy kukurydzę, a z drugiego ziemniaczka.Pomiędzy, na przemian mięso i paprykę, pośrodku dokładamy winogrono. Ziemniaka delikatnie nacinamy i polewamy kilkoma kroplami oliwki. Całego szaszłyka skrapiamy oliwą, solimy,pieprzymy.
- Grillujemy , najlepiej na aluminiowych tackach, przez ok 15 minut od czasu do czasu obracając. W miarę możliwości należy szaszłyki przykryć pokrywką.