- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Przepis Karola Okrasy z Kuchni Lidla
Szaszłyki
0,8 kg filetów z kurczaka, umytych, osuszonych
1 opakowanie surowego boczku w plastrach
Marynata
100 ml mleczka kokosowego
1 łyżka curry w proszku
30 g pistacji, pokruszonych
sok z 1/2 limonki, sparzonej, wyszorowanej oraz niewielka ilość startej skórki z limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
1 łyżka ostrej papryczki, umytej, pokrojonej w drobna kostkę
1/3 pęczka świeżej kolendry, umytej, drobno pokrojone
Marynata
Mleczko, curry, pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji. Marynatę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, papryczkę i kolendrę. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
Szaszłyki
Filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm. Plastry boczku składamy wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka. Wszystkie kawałki nabijamy na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film). Mięso przełożone boczkiem kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki. Szaszłyki przekładamy do naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut.
Ruszt rozgrzanego grilla smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki. Grillujemy do zrumienienia. Po około 10 minutach, polewamy szaszłyki marynatą. Grillujemy kolejne 5-7 minut.
Ps. Oryginalnie przepis brzmi : Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki i można go zobaczyć tutaj https://kuchnialidla.pl/product/podwedzane-...tka-z-marchewki
Przepis Karola Okrasy z Kuchni Lidla

Szaszłyki
0,8 kg filetów z kurczaka, umytych, osuszonych
1 opakowanie surowego boczku w plastrach
Marynata
100 ml mleczka kokosowego
1 łyżka curry w proszku
30 g pistacji, pokruszonych
sok z 1/2 limonki, sparzonej, wyszorowanej oraz niewielka ilość startej skórki z limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
1 łyżka ostrej papryczki, umytej, pokrojonej w drobna kostkę
1/3 pęczka świeżej kolendry, umytej, drobno pokrojone
Marynata
Mleczko, curry, pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji. Marynatę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, papryczkę i kolendrę. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
Szaszłyki
Filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm. Plastry boczku składamy wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka. Wszystkie kawałki nabijamy na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film). Mięso przełożone boczkiem kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki. Szaszłyki przekładamy do naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut.
Ruszt rozgrzanego grilla smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki. Grillujemy do zrumienienia. Po około 10 minutach, polewamy szaszłyki marynatą. Grillujemy kolejne 5-7 minut.
Ps. Oryginalnie przepis brzmi : Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki i można go zobaczyć tutaj https://kuchnialidla.pl/product/podwedzane-...tka-z-marchewki