Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1584215" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Szaszłyki z kurczaka z boczkiem</strong></span></p><p></p><p>Przepis Karola Okrasy z Kuchni Lidla</p><p> </p><p>[ATTACH=full]93118[/ATTACH]</p><p></p><p>Szaszłyki</p><p> 0,8 kg filetów z kurczaka, umytych, osuszonych</p><p> 1 opakowanie surowego boczku w plastrach</p><p></p><p>Marynata</p><p> 100 ml mleczka kokosowego</p><p> 1 łyżka curry w proszku</p><p> 30 g pistacji, pokruszonych</p><p> sok z 1/2 limonki, sparzonej, wyszorowanej oraz niewielka ilość startej skórki z limonki</p><p> 1 łyżka oliwy z oliwek</p><p> 1 łyżka sosu sojowego</p><p> 1 łyżeczka miodu</p><p> 1 szczypta pieprzu kajeńskiego</p><p> 1 łyżka ostrej papryczki, umytej, pokrojonej w drobna kostkę</p><p> 1/3 pęczka świeżej kolendry, umytej, drobno pokrojone</p><p></p><p><u>Marynata</u></p><p>Mleczko, curry, pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji. Marynatę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, papryczkę i kolendrę. Mieszamy. Odstawiamy na bok.</p><p></p><p><u>Szaszłyki</u></p><p>Filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm. Plastry boczku składamy wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka. Wszystkie kawałki nabijamy na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film). Mięso przełożone boczkiem kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki. Szaszłyki przekładamy do naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut.</p><p></p><p>Ruszt rozgrzanego grilla smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki. Grillujemy do zrumienienia. Po około 10 minutach, polewamy szaszłyki marynatą. Grillujemy kolejne 5-7 minut.</p><p></p><p>Ps. Oryginalnie przepis brzmi : Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki i można go zobaczyć tutaj <a href="https://kuchnialidla.pl/product/podwedzane-szaszlyki-z-kurczaka-w-sosie-pomaranczowo-sojowym-z-salatka-z-marchewki" target="_blank">https://kuchnialidla.pl/product/podwedzane-...tka-z-marchewki</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1584215, member: 140"] [SIZE=14][B]Szaszłyki z kurczaka z boczkiem[/B][/SIZE] Przepis Karola Okrasy z Kuchni Lidla [ATTACH=full]93118[/ATTACH] Szaszłyki 0,8 kg filetów z kurczaka, umytych, osuszonych 1 opakowanie surowego boczku w plastrach Marynata 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry w proszku 30 g pistacji, pokruszonych sok z 1/2 limonki, sparzonej, wyszorowanej oraz niewielka ilość startej skórki z limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżka ostrej papryczki, umytej, pokrojonej w drobna kostkę 1/3 pęczka świeżej kolendry, umytej, drobno pokrojone [U]Marynata[/U] Mleczko, curry, pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji. Marynatę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, papryczkę i kolendrę. Mieszamy. Odstawiamy na bok. [U]Szaszłyki[/U] Filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm. Plastry boczku składamy wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka. Wszystkie kawałki nabijamy na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film). Mięso przełożone boczkiem kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki. Szaszłyki przekładamy do naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut. Ruszt rozgrzanego grilla smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki. Grillujemy do zrumienienia. Po około 10 minutach, polewamy szaszłyki marynatą. Grillujemy kolejne 5-7 minut. Ps. Oryginalnie przepis brzmi : Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki i można go zobaczyć tutaj [URL="https://kuchnialidla.pl/product/podwedzane-szaszlyki-z-kurczaka-w-sosie-pomaranczowo-sojowym-z-salatka-z-marchewki"]https://kuchnialidla.pl/product/podwedzane-...tka-z-marchewki[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Top
Bottom