Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1623452" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]96247[/ATTACH]</p><p></p><p>ok. 350 g młodych ziemniaków</p><p>500 g filetów z łososia</p><p>4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego</p><p>3 łyżeczki nasion kolendry</p><p>skórka starta z 1 cytryny</p><p>1żółta i 1 zielona cukinia</p><p>2łyżki oleju roślinnego lub oliwy</p><p>1.Ziemniaki oskrobać, opłukać i włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić na kawałki.</p><p>2.Filety łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w kostkę. W moździerzu rozetrzeć kmin rzymski i kolendrę, ale niekoniecznie na idealny proszek - mogą pozostać większe kawałki przypraw. Łososia natrzeć przyprawami oraz skórką cytrynową, ale tylko z dwóch stron (jeśli nie będziemy używać cukinii, możemy łososia obtoczyć z każdej strony).</p><p>3.Cukinię obierać obieraczką do warzyw z każdej strony do czasu aż powstające paseczki będą jeszcze miały skórkę. Środek cukinii wykorzystać do innej potrawy. Cukinię wrzucić na 15 sekund do wrzątku (nie robiłam tego, ale polecam jeśli ktoś woli bardziej miękką cukinię).</p><p>4.Przygotować szaszłyki nadziewając kawałki łososia oraz ziemniaków i przeplatając je tasiemkami z cukinii. Cukinią oplatać łososia od strony bez przypraw.</p><p>5.Płytę grillową posmarować olejem roślinnym lub oliwą. Położyć szaszłyki i grillować przez około minutę z każdej strony lub przez około 1,5 minuty tylko od strony łososia w przyprawach.</p><p></p><p>PS.1 Przepis pochodzi z <a href="http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/szaszlyki_z_lososia_ziemniakow/przepis.html" target="_blank">http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska...ow/przepis.html</a></p><p>PS.2 z Podanych składników wychodzą 4 porcje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1623452, member: 140"] [SIZE=14][B]Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków[/B][/SIZE] [ATTACH=full]96247[/ATTACH] ok. 350 g młodych ziemniaków 500 g filetów z łososia 4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 3 łyżeczki nasion kolendry skórka starta z 1 cytryny 1żółta i 1 zielona cukinia 2łyżki oleju roślinnego lub oliwy 1.Ziemniaki oskrobać, opłukać i włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić na kawałki. 2.Filety łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w kostkę. W moździerzu rozetrzeć kmin rzymski i kolendrę, ale niekoniecznie na idealny proszek - mogą pozostać większe kawałki przypraw. Łososia natrzeć przyprawami oraz skórką cytrynową, ale tylko z dwóch stron (jeśli nie będziemy używać cukinii, możemy łososia obtoczyć z każdej strony). 3.Cukinię obierać obieraczką do warzyw z każdej strony do czasu aż powstające paseczki będą jeszcze miały skórkę. Środek cukinii wykorzystać do innej potrawy. Cukinię wrzucić na 15 sekund do wrzątku (nie robiłam tego, ale polecam jeśli ktoś woli bardziej miękką cukinię). 4.Przygotować szaszłyki nadziewając kawałki łososia oraz ziemniaków i przeplatając je tasiemkami z cukinii. Cukinią oplatać łososia od strony bez przypraw. 5.Płytę grillową posmarować olejem roślinnym lub oliwą. Położyć szaszłyki i grillować przez około minutę z każdej strony lub przez około 1,5 minuty tylko od strony łososia w przyprawach. PS.1 Przepis pochodzi z [URL="http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/szaszlyki_z_lososia_ziemniakow/przepis.html"]http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska...ow/przepis.html[/URL] PS.2 z Podanych składników wychodzą 4 porcje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków
Top
Bottom