
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 lyzki oleju sezamowego
1/4 szklanki posiekangeo cilantro ( daje mniej bo nie lubie za duzo mydlanego smaku)
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 lyzka prawdziwego imbiru, drobno posiekanego
1 kg lososia pokrojone w 3 cm kawalki
patyczki do szaszlykow
SOS:
2 lyzki ryzowego octu
1/2 lyzeczki kuminu
1/2 lyzeczki soli morskiej
1 mango, obranew kawalki pokrojone
1/3 szklanki soku pomaranczowego
1 ostra papryczke
2 lyzki cilantro
2 czerwone papryki, w duze kawalki pokrojone
4 zielone cebulki, pokrojone w 2-3 centymetry
sol
olej
marynata: polaczyc wszystkie skladniki. Wszystko dobrze wymiszac i pozostawic kawalki lososia w niej przez 1-2 godziny.
Szaszlyki: Nabijamy kawalki lososia na zmiane z papryka i zielona cebulka. Przed samym grilowaniem, szaszlyki lekko smarujemy olejem, posypujemy sola i grilujemy okolo 4 minuty na kazdej stronie.
Sos: wszystkie skladniki mieszamy i wrzucamy do blendera lub innego narzedzia aby powstalo puree.
Serwujemy szaszlyki na podgrzewanych talerzachz ryzem. Podajemy z sosem z mango.
Smacznego !!!!!!!!11
Ostatnią edycję dokonał moderator: