- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
przepis Pascala z Kuchni Lidla
4 filety z łososia, umyte i oczyszczone
Marynata
1 łyżeczka kminku, roztartego w moździerzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 szalotka, posiekana
skórka i sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
1 ząbek czosnku, posiekany
1 pęczek kolendry, umytej i posiekanej (niewielką ilość zostawiamy do tabbouleh)
1/2 pęczka bazylii, umytej i posiekanej (niewielką ilość zostawiamy do tabbouleh)
4-6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Tabbouleh
sól
6 łyżek oliwy z oliwek
200 g kaszy kuskus
2 pęczki natki pietruszki, umytej, drobno posiekanej
4 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę
1 łyżeczka kminku, roztartego w moździerzu
sok z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
2 pęczki mięty, umytej, porwanej na drobne kawałki
Marynowane filety z łososia
Filety z łososia kroimy na 4 równe, długie paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Wszystkie składniki marynaty dokładnie z sobą mieszamy. Marynujemy szaszłyki około 20 minut w lodówce.
Tabbouleh
Kaszę zalewamy mieszanką wrzątku,( tyle wody co kaszki) soli i 3 łyżek oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do napęcznienia. Posiekaną pietruszkę z bazylią przekładamy do miski, dodajemy pomidory, kminek, sok z cytryny, miętę, kuskus i 3 łyżki oliwy, mieszamy, przykrywamy folią, odstawiamy.
Szaszłyki grillujemy metodą bezpośrednią, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z tabbouleh.
Ps Wideo pod linkiem http://kuchnialidla.pl/product/szaszlyki-z...nskim-tabbouleh
ps 2. Szaszłyki nadają się także drugiego dnia . Wystarczy je tylko delikatnie skropić oliwą i podgrzać w mikrofalówce.
przepis Pascala z Kuchni Lidla

4 filety z łososia, umyte i oczyszczone
Marynata
1 łyżeczka kminku, roztartego w moździerzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 szalotka, posiekana
skórka i sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
1 ząbek czosnku, posiekany
1 pęczek kolendry, umytej i posiekanej (niewielką ilość zostawiamy do tabbouleh)
1/2 pęczka bazylii, umytej i posiekanej (niewielką ilość zostawiamy do tabbouleh)
4-6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Tabbouleh
sól
6 łyżek oliwy z oliwek
200 g kaszy kuskus
2 pęczki natki pietruszki, umytej, drobno posiekanej
4 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę
1 łyżeczka kminku, roztartego w moździerzu
sok z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
2 pęczki mięty, umytej, porwanej na drobne kawałki
Marynowane filety z łososia
Filety z łososia kroimy na 4 równe, długie paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Wszystkie składniki marynaty dokładnie z sobą mieszamy. Marynujemy szaszłyki około 20 minut w lodówce.
Tabbouleh
Kaszę zalewamy mieszanką wrzątku,( tyle wody co kaszki) soli i 3 łyżek oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do napęcznienia. Posiekaną pietruszkę z bazylią przekładamy do miski, dodajemy pomidory, kminek, sok z cytryny, miętę, kuskus i 3 łyżki oliwy, mieszamy, przykrywamy folią, odstawiamy.
Szaszłyki grillujemy metodą bezpośrednią, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z tabbouleh.
Ps Wideo pod linkiem http://kuchnialidla.pl/product/szaszlyki-z...nskim-tabbouleh
ps 2. Szaszłyki nadają się także drugiego dnia . Wystarczy je tylko delikatnie skropić oliwą i podgrzać w mikrofalówce.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: