Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Szczawiowa z płatkami migdałowymi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1521115" data-attributes="member: 10341"><p>Znalazłam ją w &#8222;Smakach i aromatach&#8221; i zrobiłam z pierwszego młodego szczawiu. Wyszła wyborna. Polecam. Dodatek płatków czyni ją prawie wykwintną i doskonale uprawnia do podejmowania gości, chociaż i domownicy na pewno nią nie pogardzą. Będziemy do niej potrzebowali:</p><p> <strong>Składniki</strong></p><p> - 15 dkg szczawiu</p><p> - 5 szklanek bulionu z warzyw (raczej nie z kostki)</p><p> - 2 łyżki masła</p><p> - 2 łyżki mąki</p><p> - 4 łyżki śmietany (brałam wysokoprocentową, bo bałam się zwarzenia – ale bierzcie tę, do której macie zaufanie)</p><p> - 2 łyżki płatków migdałowych</p><p> - sól, pieprz</p><p></p><p> Szczaw opłukać, osaczyć, odciąć łodyżki (ogonki), liście pokroić w paseczki, lekko posolić. Dusimy na maśle około 5 minut. Mąkę starannie rozprowadzamy w kilku łyżkach bulionu. Dodajemy do szczawiu. Mieszając wlewamy pozostały bulion. </p><p> Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. </p><p> Płatki migdałowe prażymy na niewielkim ogniu na suchej patelni, aż staną się złociste (nie spalić). Przed podaniem posypujemy nimi obficie zupę. To bardzo podnosi jej smak i wygląd.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1521115, member: 10341"] Znalazłam ją w „Smakach i aromatach” i zrobiłam z pierwszego młodego szczawiu. Wyszła wyborna. Polecam. Dodatek płatków czyni ją prawie wykwintną i doskonale uprawnia do podejmowania gości, chociaż i domownicy na pewno nią nie pogardzą. Będziemy do niej potrzebowali: [B]Składniki[/B] - 15 dkg szczawiu - 5 szklanek bulionu z warzyw (raczej nie z kostki) - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 4 łyżki śmietany (brałam wysokoprocentową, bo bałam się zwarzenia – ale bierzcie tę, do której macie zaufanie) - 2 łyżki płatków migdałowych - sól, pieprz Szczaw opłukać, osaczyć, odciąć łodyżki (ogonki), liście pokroić w paseczki, lekko posolić. Dusimy na maśle około 5 minut. Mąkę starannie rozprowadzamy w kilku łyżkach bulionu. Dodajemy do szczawiu. Mieszając wlewamy pozostały bulion. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Płatki migdałowe prażymy na niewielkim ogniu na suchej patelni, aż staną się złociste (nie spalić). Przed podaniem posypujemy nimi obficie zupę. To bardzo podnosi jej smak i wygląd. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Szczawiowa z płatkami migdałowymi
Bottom