- Wrz 7, 2008
- 13
- 0
- 0
Na festiwal Kuchni Rosyjskiej kapuśniak, czyli szczi. Przepis ze styczniowej Kuchni str 26
Przepis ze styczniowej Kuchni z moimi modyfikacjami:
50 dag kapusty kiszonej (zrobiłam z 30 dag)
4 łyżki masła (była oliwa)
1.5 l rosołu
1 marchewka, kawałek pietruszki (zamiast – był seler naciowy)
10 dag cebuli
3-4 łyżki przecieru pomidorowego (pół na pół z pomidorami z puszki)
sól
pieprz
listek laurowy (+ ziele angielskie)
śmietana i zielenina (natka / szczypiorek / koperek) ( było bez śmietany, ale z nacią pietruszki)
Przepłucz i dobrze odciśnij kiszoną kapustę. Włóż do garnka, dodaj 3 łyżki masła, wlej tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryj, duś 3-5 minut na mocnym ogniu. Następnie zmniejsz płomień, gotuj 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokrój marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszklij je na pozostałym maśle. Dodaj przecier, smaż razem jeszcze przez chwilę. Dodaj do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Wlej resztę wrzącego rosołu, gotuj przez 20-30 minut. Następnie dodaj sól, pieprz i listek laurowy, gotuj razem jeszcze 5-10 minut. Przelej na talerze, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany i posyp posiekaną zieleniną
Na kosie TUTAJ
Przepis ze styczniowej Kuchni z moimi modyfikacjami:
50 dag kapusty kiszonej (zrobiłam z 30 dag)
4 łyżki masła (była oliwa)
1.5 l rosołu
1 marchewka, kawałek pietruszki (zamiast – był seler naciowy)
10 dag cebuli
3-4 łyżki przecieru pomidorowego (pół na pół z pomidorami z puszki)
sól
pieprz
listek laurowy (+ ziele angielskie)
śmietana i zielenina (natka / szczypiorek / koperek) ( było bez śmietany, ale z nacią pietruszki)
Przepłucz i dobrze odciśnij kiszoną kapustę. Włóż do garnka, dodaj 3 łyżki masła, wlej tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryj, duś 3-5 minut na mocnym ogniu. Następnie zmniejsz płomień, gotuj 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokrój marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszklij je na pozostałym maśle. Dodaj przecier, smaż razem jeszcze przez chwilę. Dodaj do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Wlej resztę wrzącego rosołu, gotuj przez 20-30 minut. Następnie dodaj sól, pieprz i listek laurowy, gotuj razem jeszcze 5-10 minut. Przelej na talerze, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany i posyp posiekaną zieleniną

Na kosie TUTAJ
