Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Szczupak duszony*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 841239" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot; sprzed kilku lat. Robiłam tę rybę dwa razy - raz z karpia i raz ze szczupaka. Obie wersje były dobre, choć wolę tę ze szczupakiem.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>60 dkg filetów ze szczupaka (choć może być też karp, dorsz, sum)</p><p>15 dkg świeżo startego chrzanu ( ja brałam ze słoika, kupny)</p><p>1/2 szklanki wywaru z warzyw (robiłam z kostki warzywnej)</p><p>1 szklanka śmietany 22 %</p><p>1/2 szklanki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego</p><p>1 łyżka białego octu winnego</p><p>2 łyżki masła (z czubkiem)</p><p>1 1/2 łyżki mąki (raczej płaskie)</p><p>1 łyżka posiekanej natki pietruszki</p><p>sól</p><p></p><p>Jeśli ktoś ma świeżo straty chrzan, to bardzo dobrze. Należy go tylko sparzyć wodą i osączyć. Ja kupiłam większy słoiczek chrzanu w zalewie i odcisnęłam płyn przez potrójnie złożoną gazę. Filet obmyłam i dokładnie osuszyłam w papierowym ręczniku. Póżniej posoliłam, skropiłam octem wymieszanym z 1 łyżką wina i odstawiłam na 30 minut. Filet możemy od razu podzielić na porcje lub dusić w całości. Potrzebna będzie głębsza patelnia z przykrywką. Patelnię grubo smarujemy masłem, posypujemy częścią chrzanu, układamy w niej filet i posypujemy resztą chrzanu. Podlewamy wywarem z warzyw wymieszanym z winem ( płyn nie powinien przykrywać ryby), przykrywamy pokrywką i na najmniejszym ogniu dusimy około 10 minut. Następnie część wywaru ostrożnie zlewamy do garnuszka, łączymy ze śmietaną wymieszaną z mąką i polewamy rybę. Skrapiamy pozostałym masłem, przykrywamy i dusimy jeszcze 10 - 15 minut. Uduszonego szczupaka posypujemy natką pietruszki i podajemy z ziemniakami puree.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 841239, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" sprzed kilku lat. Robiłam tę rybę dwa razy - raz z karpia i raz ze szczupaka. Obie wersje były dobre, choć wolę tę ze szczupakiem. [B]Składniki[/B] 60 dkg filetów ze szczupaka (choć może być też karp, dorsz, sum) 15 dkg świeżo startego chrzanu ( ja brałam ze słoika, kupny) 1/2 szklanki wywaru z warzyw (robiłam z kostki warzywnej) 1 szklanka śmietany 22 % 1/2 szklanki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżki masła (z czubkiem) 1 1/2 łyżki mąki (raczej płaskie) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól Jeśli ktoś ma świeżo straty chrzan, to bardzo dobrze. Należy go tylko sparzyć wodą i osączyć. Ja kupiłam większy słoiczek chrzanu w zalewie i odcisnęłam płyn przez potrójnie złożoną gazę. Filet obmyłam i dokładnie osuszyłam w papierowym ręczniku. Póżniej posoliłam, skropiłam octem wymieszanym z 1 łyżką wina i odstawiłam na 30 minut. Filet możemy od razu podzielić na porcje lub dusić w całości. Potrzebna będzie głębsza patelnia z przykrywką. Patelnię grubo smarujemy masłem, posypujemy częścią chrzanu, układamy w niej filet i posypujemy resztą chrzanu. Podlewamy wywarem z warzyw wymieszanym z winem ( płyn nie powinien przykrywać ryby), przykrywamy pokrywką i na najmniejszym ogniu dusimy około 10 minut. Następnie część wywaru ostrożnie zlewamy do garnuszka, łączymy ze śmietaną wymieszaną z mąką i polewamy rybę. Skrapiamy pozostałym masłem, przykrywamy i dusimy jeszcze 10 - 15 minut. Uduszonego szczupaka posypujemy natką pietruszki i podajemy z ziemniakami puree. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Szczupak duszony*
Bottom