Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Szczupak w szampanie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 795991" data-attributes="member: 10341"><p>Skoro już mowa o Sylwestrze, chcę zaproponować na ciepło szczupaka w szampanie. Możemy też zamiast w noc sylwestrową podać go na obiad w Nowy Rok. Przepis nie jest wcale tak kosztowny, jakby się wydawało. Pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;, a ja go tylko nieco zmodyfikowałam.</p><p> </p><p> <strong>Składniki</strong></p><p> szczupak o wadze ok. 2 kg</p><p> 25 dkg malutkich pieczarek</p><p> 3 kieliszki białego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina</p><p> 1/2 szklanki białego wytrawnego szampana</p><p> 6 dkg masła (2x po 3 dkg)</p><p> 5 łyżek śmietany (22%)</p><p> 2 łyżki mąki</p><p> sól</p><p> biały pieprz</p><p> trochę soku cytrynowego</p><p> </p><p> Rybę patroszymy (jeśli jest w całości), &quot;golimy&quot; z łusek ostrym nożem, szybko myjemy pod bieżącą wodą. I tutaj w wersji oryginalnej jest duszenie szczupaka w całości, ja natomiast dzielę go na dzwonka, bo podzielenie gorącej ryby na półmisku sprawia mi trudność. W każdym razie cały, czy podzielony, szczupak ma leżeć w wanience lub garnku jedną warstwą. Po umyciu suszymy go papierowym ręcznikiem i nacieramy solą oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Następnie układamy w wanience do gotowania ryb lub dopasowanej formie ogniotrwałej z pokrywką.</p><p> Teraz rybę polewamy 3 kieliszkami wina i 3/4 szklanki wody. Wokół szczupaka układamy oczyszczone pieczarki, a na rybie i pieczarkach podzielone na płatki 3 dkg masła. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. na 45 minut. W czasie pieczenia szczupaka polewamy 2 - 3 razy sosem własnym.</p><p> Pozostałe 3 dkg masła ugniatamy z 2 dkg mąki. Gotowego szczupaka przekładamy na ogrzany półmisek, otaczamy pieczarkami i trzymamy w wygaszonym, ale ciepłym piekarniku. Sos wytworzony w czasie pieczenia przelewamy przez sitko, dodajemy masło ugniecione z mąką i ubijając sprężyną, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Sos uszlachetniamy 5 łyżkami śmietany i 1/2 szklanki szampana, silnie podgrzewamy, ale więcej nie gotujemy. Doprawiamy białym pieprzem.</p><p> Rybę polewamy małą ilością sosu, resztę podajemy oddzielnie w sosjerce. Ugotowane, wydrążone łyżeczką kulki z ziemniaków, oprószone natką pietruszki, są dyskretnym i właściwym dodatkiem do tej szampańskiej, na francuski sposób przyrządzonej ryby.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 795991, member: 10341"] Skoro już mowa o Sylwestrze, chcę zaproponować na ciepło szczupaka w szampanie. Możemy też zamiast w noc sylwestrową podać go na obiad w Nowy Rok. Przepis nie jest wcale tak kosztowny, jakby się wydawało. Pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja", a ja go tylko nieco zmodyfikowałam. [B]Składniki[/B] szczupak o wadze ok. 2 kg 25 dkg malutkich pieczarek 3 kieliszki białego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 1/2 szklanki białego wytrawnego szampana 6 dkg masła (2x po 3 dkg) 5 łyżek śmietany (22%) 2 łyżki mąki sól biały pieprz trochę soku cytrynowego Rybę patroszymy (jeśli jest w całości), "golimy" z łusek ostrym nożem, szybko myjemy pod bieżącą wodą. I tutaj w wersji oryginalnej jest duszenie szczupaka w całości, ja natomiast dzielę go na dzwonka, bo podzielenie gorącej ryby na półmisku sprawia mi trudność. W każdym razie cały, czy podzielony, szczupak ma leżeć w wanience lub garnku jedną warstwą. Po umyciu suszymy go papierowym ręcznikiem i nacieramy solą oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Następnie układamy w wanience do gotowania ryb lub dopasowanej formie ogniotrwałej z pokrywką. Teraz rybę polewamy 3 kieliszkami wina i 3/4 szklanki wody. Wokół szczupaka układamy oczyszczone pieczarki, a na rybie i pieczarkach podzielone na płatki 3 dkg masła. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. na 45 minut. W czasie pieczenia szczupaka polewamy 2 - 3 razy sosem własnym. Pozostałe 3 dkg masła ugniatamy z 2 dkg mąki. Gotowego szczupaka przekładamy na ogrzany półmisek, otaczamy pieczarkami i trzymamy w wygaszonym, ale ciepłym piekarniku. Sos wytworzony w czasie pieczenia przelewamy przez sitko, dodajemy masło ugniecione z mąką i ubijając sprężyną, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Sos uszlachetniamy 5 łyżkami śmietany i 1/2 szklanki szampana, silnie podgrzewamy, ale więcej nie gotujemy. Doprawiamy białym pieprzem. Rybę polewamy małą ilością sosu, resztę podajemy oddzielnie w sosjerce. Ugotowane, wydrążone łyżeczką kulki z ziemniaków, oprószone natką pietruszki, są dyskretnym i właściwym dodatkiem do tej szampańskiej, na francuski sposób przyrządzonej ryby. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Szczupak w szampanie*
Top
Bottom