Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Sznycle cielęce na sposób rosyjski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 813423" data-attributes="member: 10341"><p>Dnie nieco pracochłonne, ale bardzo atrakcyjne, w sam raz na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Ponieważ nie jest tanie, robię je na tzw. &quot;okazje&quot;. Tutaj jest &quot;przymiarką&quot; do tygodnia rosyjskiego.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>4 ładne sznycle cielęce</p><p>pomidor</p><p>2 łyżki czarnego kawioru</p><p>25 dkg ryżu</p><p>3 - 4 łyżki masła</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>3 - 4 dkg suszonych grzybów (same kapelusze)</p><p>5 dkg masła</p><p>1 mała drobno posiekana cebula</p><p>łyżka mąki</p><p>2 jędrne małe ogórki kiszone</p><p>2 pomidory obrane ze skórki (po sparzeniu)</p><p>1 1/2 filiżanki kwaśnej śmietany (22%)</p><p>1/2 pęczka drobniutko posiekanej naci pietruszki</p><p></p><p>Zaczynamy od przygotowania sosu. Grzyby myjemy dokładnie i zalewamy na noc 1 1/2 szklanką zimnej wody. Nazajutrz gotujemy je do miękkości, po czym kroimy na cienkie paseczki, a wywar zachowujemy. W rondelku rozpuszczamy 5 dkg masła, dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną cebulę, posypując to wszystko łyżką mąki. Po krótkim przesmażeniu dodajemy ogorki obrane i pokrojone w drobniutką kosteczkę, pomidory podzielone na ósemki i wywar z grzybów, którego nie powinno być więcej jak pół szklanki. Zawartość rondla dusimy na małym ogniu, mieszając, przez 20 minut. Sos podprawiamy śmietaną i krótko zagotowujemy. Na zakończenie dodajemy posiekaną pietruszkę.</p><p>Ryż wsypujemy do rondla na półtorej łyżki rozpuszczonego masła, krotko przesmażamy, żeby się nie zrumienił, tylko nasiąknął trochę tłuszczem i zalewamy wrzątkiem w proporcji 1:2, solimy i pod przykryciem wypiekamy około 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Zamiast wody możemy użyć lekkiego bulionu z kostki.</p><p>Sznycle solimy, oprószamy pieprzem i smażymy na maśle tak, by obustronnie były jednakowo rumiane.</p><p>Na płaskim półmisku układamy warstwę gorącego ryżu, na ryżu usmażone sznycle i całość polewamy gorącym sosem. Na każdym sznyclu (po polaniu sosem) kładziemy plaster pomidora ozdobiony 1/2 łyżeczką kawioru. Osobno możemy podać sałatę z sosem winegret</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 813423, member: 10341"] Dnie nieco pracochłonne, ale bardzo atrakcyjne, w sam raz na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Ponieważ nie jest tanie, robię je na tzw. "okazje". Tutaj jest "przymiarką" do tygodnia rosyjskiego. [B]Składniki[/B] 4 ładne sznycle cielęce pomidor 2 łyżki czarnego kawioru 25 dkg ryżu 3 - 4 łyżki masła sól, pieprz [B]Sos[/B] 3 - 4 dkg suszonych grzybów (same kapelusze) 5 dkg masła 1 mała drobno posiekana cebula łyżka mąki 2 jędrne małe ogórki kiszone 2 pomidory obrane ze skórki (po sparzeniu) 1 1/2 filiżanki kwaśnej śmietany (22%) 1/2 pęczka drobniutko posiekanej naci pietruszki Zaczynamy od przygotowania sosu. Grzyby myjemy dokładnie i zalewamy na noc 1 1/2 szklanką zimnej wody. Nazajutrz gotujemy je do miękkości, po czym kroimy na cienkie paseczki, a wywar zachowujemy. W rondelku rozpuszczamy 5 dkg masła, dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną cebulę, posypując to wszystko łyżką mąki. Po krótkim przesmażeniu dodajemy ogorki obrane i pokrojone w drobniutką kosteczkę, pomidory podzielone na ósemki i wywar z grzybów, którego nie powinno być więcej jak pół szklanki. Zawartość rondla dusimy na małym ogniu, mieszając, przez 20 minut. Sos podprawiamy śmietaną i krótko zagotowujemy. Na zakończenie dodajemy posiekaną pietruszkę. Ryż wsypujemy do rondla na półtorej łyżki rozpuszczonego masła, krotko przesmażamy, żeby się nie zrumienił, tylko nasiąknął trochę tłuszczem i zalewamy wrzątkiem w proporcji 1:2, solimy i pod przykryciem wypiekamy około 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Zamiast wody możemy użyć lekkiego bulionu z kostki. Sznycle solimy, oprószamy pieprzem i smażymy na maśle tak, by obustronnie były jednakowo rumiane. Na płaskim półmisku układamy warstwę gorącego ryżu, na ryżu usmażone sznycle i całość polewamy gorącym sosem. Na każdym sznyclu (po polaniu sosem) kładziemy plaster pomidora ozdobiony 1/2 łyżeczką kawioru. Osobno możemy podać sałatę z sosem winegret [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Sznycle cielęce na sposób rosyjski
Top
Bottom