- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Szpajza jest deserem, wywodzącym się z kuchni śląskiej, podawanym zarówno na uroczyste okazje, jaki i na co dzień.
4 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ciemnego kakao
aromat rumowy
Jajka ułożyć na sicie i przelać wrzątkiem.
Białka ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć na puch z cukrem. Obie masy delikatnie wymieszać.
W gorącej wodzie rozpuścić dokładnie 4 łyżeczki żelatyny, dodać do masy.
Masę podzielić ponownie na pół.
Do jednej połowy dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i 2 krople aromatu.
Do naczynek lub pucharków nakładać na przemian po 1 łyżce z każdej masy.
Ostawić do lodówki do stężenia.
Z tej ilości wyszło mi 6 porcji.


4 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ciemnego kakao
aromat rumowy
Jajka ułożyć na sicie i przelać wrzątkiem.
Białka ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć na puch z cukrem. Obie masy delikatnie wymieszać.
W gorącej wodzie rozpuścić dokładnie 4 łyżeczki żelatyny, dodać do masy.
Masę podzielić ponownie na pół.
Do jednej połowy dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i 2 krople aromatu.
Do naczynek lub pucharków nakładać na przemian po 1 łyżce z każdej masy.
Ostawić do lodówki do stężenia.
Z tej ilości wyszło mi 6 porcji.
