Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Szpajza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 875433" data-attributes="member: 2721"><p><a href="http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Szpajza___deser_slaski,,63027548,9495.html" target="_blank">Szpajza</a> jest deserem, wywodzącym się z kuchni śląskiej, podawanym zarówno na uroczyste okazje, jaki i na co dzień. </p><p></p><p>[ATTACH=full]43679[/ATTACH]</p><p></p><p>4 jajka</p><p>8 łyżek cukru</p><p>4 łyżeczki żelatyny</p><p>3-4 łyżki soku z cytryny</p><p>2 łyżki ciemnego kakao</p><p>aromat rumowy</p><p></p><p>Jajka ułożyć na sicie i przelać wrzątkiem.</p><p>Białka ubić na sztywno.</p><p>Żółtka utrzeć na puch z cukrem. Obie masy delikatnie wymieszać.</p><p>W gorącej wodzie rozpuścić dokładnie 4 łyżeczki żelatyny, dodać do masy.</p><p>Masę podzielić ponownie na pół.</p><p>Do jednej połowy dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i 2 krople aromatu.</p><p></p><p>Do naczynek lub pucharków nakładać na przemian po 1 łyżce z każdej masy.</p><p>Ostawić do lodówki do stężenia.</p><p></p><p>Z tej ilości wyszło mi 6 porcji.</p><p></p><p>[ATTACH=full]43680[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 875433, member: 2721"] [URL="http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Szpajza___deser_slaski,,63027548,9495.html"]Szpajza[/URL] jest deserem, wywodzącym się z kuchni śląskiej, podawanym zarówno na uroczyste okazje, jaki i na co dzień. [ATTACH=full]43679[/ATTACH] 4 jajka 8 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki ciemnego kakao aromat rumowy Jajka ułożyć na sicie i przelać wrzątkiem. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć na puch z cukrem. Obie masy delikatnie wymieszać. W gorącej wodzie rozpuścić dokładnie 4 łyżeczki żelatyny, dodać do masy. Masę podzielić ponownie na pół. Do jednej połowy dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i 2 krople aromatu. Do naczynek lub pucharków nakładać na przemian po 1 łyżce z każdej masy. Ostawić do lodówki do stężenia. Z tej ilości wyszło mi 6 porcji. [ATTACH=full]43680[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Szpajza
Top
Bottom