Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Szparagi w sosie ostrygowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1520011" data-attributes="member: 6990"><p>Przepis znalazłam w dodatku do &quot;Gazety Wyborczej&quot; - &quot;Palce lizać&quot; sprzed chyba 3 lat. </p><p></p><p>Składniki:</p><p>2 pęczki zielonych szparagów</p><p>2 szalotki lub cebulki dymki</p><p>2 cm korzenia imbiru </p><p>2 ząbki czosnku</p><p>1 papryczka chili (opcjonalnie)</p><p>sól</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Sos:</p><p>4 łyżki sosu ostrygowego</p><p>1 łyżka oleju sezamowego</p><p>4 łyżki wody</p><p>prażony sezam do posypania</p><p></p><p>Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, resztę szparagów pokroić ukośnie na 3-4 cm kawałki (ja miałam wyjątkowo grube szparagi, więc pokroiłam je na nieco krótsze kawałki). Szalotkę i imbir drobno posiekać, czosnek pokroić na plasterki. Z papryczki chili usunąć pestki i posiekać. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, szalotki i chili. Smażyć, ciągle mieszając, przez około pół minuty. Następnie wrzucić na patelnię szparagi i smażyć, często mieszając. Posolić do smaku. W międzyczasie wymieszać składniki sosu. Kiedy szparagi lekko zmiękną, wlać sos na patelnię. Zagotować i odparować sos, aby zgęstniał i oblepił szparagi. </p><p>Szparagi powinny być miękkie, ale jeszcze chrupiące.</p><p>Przed podaniem posypać podprażonym sezamem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]88689[/ATTACH]</p><p></p><p>Nie wiedziałam gdzie wpisać ten przepis, bo do kuchni azjatyckiej ze względu na składniki też by pasował. Często zresztą przerabiam tę potrawę na taką mięsną &quot;chińszczyznę&quot; - marynuję piersi kurczaka przez 20 minut w sosie sojowym (czasem z dodatkiem ciemnego sosu sojowego), ząbkiem czosnku i łyżką mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej. Następnie mięso smażę w woku, usmażone wyjmuję, trzymam w ciepłym miejscu, przygotowuję szparagi wg w/w przepisu, na koniec dodaję mięso, mieszam i gotowe. Sosu można wtedy zrobić nieco więcej, żeby oblepił też mięso.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1520011, member: 6990"] Przepis znalazłam w dodatku do "Gazety Wyborczej" - "Palce lizać" sprzed chyba 3 lat. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 2 szalotki lub cebulki dymki 2 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (opcjonalnie) sól olej do smażenia Sos: 4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki wody prażony sezam do posypania Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, resztę szparagów pokroić ukośnie na 3-4 cm kawałki (ja miałam wyjątkowo grube szparagi, więc pokroiłam je na nieco krótsze kawałki). Szalotkę i imbir drobno posiekać, czosnek pokroić na plasterki. Z papryczki chili usunąć pestki i posiekać. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, szalotki i chili. Smażyć, ciągle mieszając, przez około pół minuty. Następnie wrzucić na patelnię szparagi i smażyć, często mieszając. Posolić do smaku. W międzyczasie wymieszać składniki sosu. Kiedy szparagi lekko zmiękną, wlać sos na patelnię. Zagotować i odparować sos, aby zgęstniał i oblepił szparagi. Szparagi powinny być miękkie, ale jeszcze chrupiące. Przed podaniem posypać podprażonym sezamem. [ATTACH=full]88689[/ATTACH] Nie wiedziałam gdzie wpisać ten przepis, bo do kuchni azjatyckiej ze względu na składniki też by pasował. Często zresztą przerabiam tę potrawę na taką mięsną "chińszczyznę" - marynuję piersi kurczaka przez 20 minut w sosie sojowym (czasem z dodatkiem ciemnego sosu sojowego), ząbkiem czosnku i łyżką mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej. Następnie mięso smażę w woku, usmażone wyjmuję, trzymam w ciepłym miejscu, przygotowuję szparagi wg w/w przepisu, na koniec dodaję mięso, mieszam i gotowe. Sosu można wtedy zrobić nieco więcej, żeby oblepił też mięso. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Szparagi w sosie ostrygowym
Top
Bottom