szparagi z kuskusem przyprawione na hiszpańsko

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dsc6232.jpg

1 pęczek szparagów zielonych
2 pomidory pokrojone w kostkę
pół torebki kuskusu (ze standardowego kartonika)
łyżeczka przyprawy do paelli, czyli zawiera czosnek, szafran, papryka, sól, pieprz i goździki...
1 posiekany por (biała część)
1oliwa
150 ml bulionu

1. Na oliwie zeszklij pora.
2. Szparagi umyj, odetnij główki, odłóż na bok. Odetnij zdrewniałe końcówki i wyrzuć. Obierz szparagi do 1/3 wysokości od dołu. Tak przygotowane łodyżki pokrój w kawałki ok 1,5-2 cm
3. Dorzuć szparagi na patelnie, smaż minutę. Dodaj kuskus, smaż minutę. Zalej 150 ml bulionu. Dodaj przyprawę.
Smaż najpierw odkryte, a potem przykryj, żeby kuskus pięknie napęczniał (trzeba to na czuja zrobić
icon_smile.gif
. Odkryj i smaż jeszce chwilę. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Można jeszcze posypać szczypiorkiem albo dodać krewetki. Ja lubię przesmazyc tak, zeby kuskus się trochę przylepił do patelni i zrumienił

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Małgoś, możesz podać ile mniej więcej wagowo albo objętościowo jest tego kuskusu? Ewentualnie jakiej firmy, bo jeszcze na taki dwutorebkowy nie trafiłam
icon_sad.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
O rany jak to pysznie wygląda...
lecker.gif
Ta przyprawa do paelli to jakiejś konkretnej firmy, bo nie wiedziałam jeszcze takiej przyprawy w sklepie (może nie zwróciłam uwagi) ??? Chciałabym przetestować przepis
icon_mrgreen.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Shinju @ 9 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=974707O rany jak to pysznie wygląda...
lecker.gif
Ta przyprawa do paelli to jakiejś konkretnej firmy, bo nie wiedziałam jeszcze takiej przyprawy w sklepie (może nie zwróciłam uwagi) ??? Chciałabym przetestować przepis
icon_mrgreen.gif
shinju, dostałam przyprawę prosto z hiszpanii, ale widziałam że bywa w Kuchniach Swiata.
zawiera czosnek, szafran, papryka, sól, pieprz i goździki...
Jestem pewna że to danie byłoby też świetne z przyprawą do chili i kurkumą dla koloru

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Malgosimi @ 9 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=974740shinju, dostałam przyprawę prosto z hiszpanii, ale widziałam że bywa w Kuchniach Swiata.
zawiera czosnek, szafran, papryka, sól, pieprz i goździki...
Jestem pewna że to danie byłoby też świetne z przyprawą do chili i kurkumą dla koloru
To dlatego wcześniej nic takiego nie widziałam
icon_smile.gif
Przejadę się do Kuchni Świata i zobaczę czy jest
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy