Szparagi z sosami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Chociaż sezon na szparagi dopiero się zaczyna i ceny nie są najniższe, nie mogłam się powstrzymać i kupiłam dzisiaj wiązkę 0,5 kg tych, które najbardziej lubię, czyli białych. Zastanawiałam się jak je przyrządzić, ale ten pierwszy raz zrobiłam je po polsku polane masłem z bułeczką. W kolejności czekają inne przepisy, wszystkie z miesięcznika "Ty i Ja", które wykorzystuję w sezonie szparagowym wielokrotnie. Używam je nawet do sałatek.
Obrane szparagi powinno gotować się w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i kawałeczka masła.
Podając szparagi jako danie główne można polać je dla odmiany odpowiednim sosem. Szparagi w takiej oprawie są nie tylko doskonałe, lecz zyskują dodatkowo na wartości odżywczej. Z tym jednak zastrzeżeniem, że są raczej kaloryczne i nie sprzyjają wiosennym kuracjom odchudzającym.
Sos jajeczny. 1 jajo (duże) ugotowane na twardo drobniutko siekamy. 10 dkg świeżego masła powoli roztapiamy na malutkim ogniu. Do gorącego masła (lecz nie zrumienionego) dodajemy posiekane jajo , łyżkę bardzo drobno posiekanej naci pietruszki oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Sos przysmaczamy szczyptą soli i pieprzu. Po dokładnym wymieszaniu składników ( na malutkim ogniu), gdy sos nieco zgęstnieje, polewamy nim gorące, ugotowane szparagi.
Wykwintny sos winno-pieczarkowy. 15 dkg malutkich pieczarek, pokrojonych na cieniutkie plasterki, dusimy przez 10 minut w 2 dkg masła, nie dopuszczając do zrumienienia. Uduszone pieczarki nieco ochładzamy. Do płaskiego małego rondelka wlewamy 1/2 kieliszka (4 łyżki) wytrawnego lub półwytrawnego białego wina oraz wbijamy 2 surowe żółtka. Dodajemy również szczyptę soli i pieprzu. Rondel wstawiamy do większego naczynia z wrzącą (ale nie gotującą się) wodą i zawartość małego rondelka ubijamy sprężyną do momentu, gdy sos nabierze konsystencji majonezu. Wówczas, ciągle ubijając, dodajemy stopniowo 5 dkg ciepłego, stopionego masła. Wkładamy pieczarki i gorącym sosem polewamy ugotowane szparagi.
Aromatyczny sos serowy. 1/4 litra słodkiej śmietanki doprowadzamy do wrzenia. Wówczas dodajemy 12 dkg utartego sera edamskiego i zgnieciony ząbek czosnku. Na malutkim ogniu, pilnie mieszając, pozwalamy serowi się roztopić i idealnie połączyć ze śmietanką.. Gdy to nastąpi, sos przysmaczamy szczyptą sproszkowanej gałki muszkatołowej, szczyptą zmielonego pieprzu oraz dodajemy 1/2 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina i łyżkę bardzo drobno posiekanego szczypiorku. Sos solimy do smaku, umiarkowanie, bo ser jest słony. Sosem polewamy szparagi na półmisku lub podajemy osobno w sosjerce. Sos podajemy gorący, bo gdy przestygnie, traci wiele na smaku.

evro

Member
Lut 27, 2008
32
0
0
Z nieba mi spadłaś kochana z tymi przepisami a szczególnie z serowym bo długo szukałam coś pasującego do brokułów.Oczywiście szparagi też wystąpią
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy