Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Szparagi z sosami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 849602" data-attributes="member: 10341"><p>Chociaż sezon na szparagi dopiero się zaczyna i ceny nie są najniższe, nie mogłam się powstrzymać i kupiłam dzisiaj wiązkę 0,5 kg tych, które najbardziej lubię, czyli białych. Zastanawiałam się jak je przyrządzić, ale ten pierwszy raz zrobiłam je po polsku polane masłem z bułeczką. W kolejności czekają inne przepisy, wszystkie z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;, które wykorzystuję w sezonie szparagowym wielokrotnie. Używam je nawet do sałatek. </p><p>Obrane szparagi powinno gotować się w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i kawałeczka masła. </p><p>Podając szparagi jako danie główne można polać je dla odmiany odpowiednim sosem. Szparagi w takiej oprawie są nie tylko doskonałe, lecz zyskują dodatkowo na wartości odżywczej. Z tym jednak zastrzeżeniem, że są raczej kaloryczne i nie sprzyjają wiosennym kuracjom odchudzającym.</p><p><strong>Sos jajeczny. </strong>1 jajo (duże) ugotowane na twardo drobniutko siekamy. 10 dkg świeżego masła powoli roztapiamy na malutkim ogniu. Do gorącego masła (lecz nie zrumienionego) dodajemy posiekane jajo , łyżkę bardzo drobno posiekanej naci pietruszki oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Sos przysmaczamy szczyptą soli i pieprzu. Po dokładnym wymieszaniu składników ( na malutkim ogniu), gdy sos nieco zgęstnieje, polewamy nim gorące, ugotowane szparagi. </p><p><strong>Wykwintny sos winno-pieczarkowy. </strong>15 dkg malutkich pieczarek, pokrojonych na cieniutkie plasterki, dusimy przez 10 minut w 2 dkg masła, nie dopuszczając do zrumienienia. Uduszone pieczarki nieco ochładzamy. Do płaskiego małego rondelka wlewamy 1/2 kieliszka (4 łyżki) wytrawnego lub półwytrawnego białego wina oraz wbijamy 2 surowe żółtka. Dodajemy również szczyptę soli i pieprzu. Rondel wstawiamy do większego naczynia z wrzącą (ale nie gotującą się) wodą i zawartość małego rondelka ubijamy sprężyną do momentu, gdy sos nabierze konsystencji majonezu. Wówczas, ciągle ubijając, dodajemy stopniowo 5 dkg ciepłego, stopionego masła. Wkładamy pieczarki i gorącym sosem polewamy ugotowane szparagi. </p><p><strong>Aromatyczny sos serowy. </strong>1/4 litra słodkiej śmietanki doprowadzamy do wrzenia. Wówczas dodajemy 12 dkg utartego sera edamskiego i zgnieciony ząbek czosnku. Na malutkim ogniu, pilnie mieszając, pozwalamy serowi się roztopić i idealnie połączyć ze śmietanką.. Gdy to nastąpi, sos przysmaczamy szczyptą sproszkowanej gałki muszkatołowej, szczyptą zmielonego pieprzu oraz dodajemy 1/2 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina i łyżkę bardzo drobno posiekanego szczypiorku. Sos solimy do smaku, umiarkowanie, bo ser jest słony. Sosem polewamy szparagi na półmisku lub podajemy osobno w sosjerce. Sos podajemy gorący, bo gdy przestygnie, traci wiele na smaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 849602, member: 10341"] Chociaż sezon na szparagi dopiero się zaczyna i ceny nie są najniższe, nie mogłam się powstrzymać i kupiłam dzisiaj wiązkę 0,5 kg tych, które najbardziej lubię, czyli białych. Zastanawiałam się jak je przyrządzić, ale ten pierwszy raz zrobiłam je po polsku polane masłem z bułeczką. W kolejności czekają inne przepisy, wszystkie z miesięcznika "Ty i Ja", które wykorzystuję w sezonie szparagowym wielokrotnie. Używam je nawet do sałatek. Obrane szparagi powinno gotować się w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i kawałeczka masła. Podając szparagi jako danie główne można polać je dla odmiany odpowiednim sosem. Szparagi w takiej oprawie są nie tylko doskonałe, lecz zyskują dodatkowo na wartości odżywczej. Z tym jednak zastrzeżeniem, że są raczej kaloryczne i nie sprzyjają wiosennym kuracjom odchudzającym. [B]Sos jajeczny. [/B]1 jajo (duże) ugotowane na twardo drobniutko siekamy. 10 dkg świeżego masła powoli roztapiamy na malutkim ogniu. Do gorącego masła (lecz nie zrumienionego) dodajemy posiekane jajo , łyżkę bardzo drobno posiekanej naci pietruszki oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Sos przysmaczamy szczyptą soli i pieprzu. Po dokładnym wymieszaniu składników ( na malutkim ogniu), gdy sos nieco zgęstnieje, polewamy nim gorące, ugotowane szparagi. [B]Wykwintny sos winno-pieczarkowy. [/B]15 dkg malutkich pieczarek, pokrojonych na cieniutkie plasterki, dusimy przez 10 minut w 2 dkg masła, nie dopuszczając do zrumienienia. Uduszone pieczarki nieco ochładzamy. Do płaskiego małego rondelka wlewamy 1/2 kieliszka (4 łyżki) wytrawnego lub półwytrawnego białego wina oraz wbijamy 2 surowe żółtka. Dodajemy również szczyptę soli i pieprzu. Rondel wstawiamy do większego naczynia z wrzącą (ale nie gotującą się) wodą i zawartość małego rondelka ubijamy sprężyną do momentu, gdy sos nabierze konsystencji majonezu. Wówczas, ciągle ubijając, dodajemy stopniowo 5 dkg ciepłego, stopionego masła. Wkładamy pieczarki i gorącym sosem polewamy ugotowane szparagi. [B]Aromatyczny sos serowy. [/B]1/4 litra słodkiej śmietanki doprowadzamy do wrzenia. Wówczas dodajemy 12 dkg utartego sera edamskiego i zgnieciony ząbek czosnku. Na malutkim ogniu, pilnie mieszając, pozwalamy serowi się roztopić i idealnie połączyć ze śmietanką.. Gdy to nastąpi, sos przysmaczamy szczyptą sproszkowanej gałki muszkatołowej, szczyptą zmielonego pieprzu oraz dodajemy 1/2 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina i łyżkę bardzo drobno posiekanego szczypiorku. Sos solimy do smaku, umiarkowanie, bo ser jest słony. Sosem polewamy szparagi na półmisku lub podajemy osobno w sosjerce. Sos podajemy gorący, bo gdy przestygnie, traci wiele na smaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Szparagi z sosami
Bottom