Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Szparagi zapiekane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1518802" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w miesięczniku &#8222;Sól i Pieprz&#8221; i postanowiłam natychmiast wypróbować. Co prawda ilość obliczona jest dla 6 osób, ale co to dla męskiej części rodziny znaczy trochę zieleniny. No to przystępujemy do pracy.</p><p></p><p> <strong>Składniki</strong></p><p></p><p> - 1 pęczek zielonych szparagów</p><p></p><p> - 1 pęczek białych szparagów</p><p></p><p> - 3 łyżki masła</p><p></p><p> - 3 – 4 ząbki czosnku</p><p></p><p> - 15 dkg masła klarowanego (mam zawsze w lodówce w słoiczku, ale bardzo szybko robi się też na bieżąco)</p><p></p><p> - 30 dkg tyrolskiego specku (jak nie mam, biorę zamiast specku chudy baleron lub szynkę parmeńską)</p><p></p><p> - sól gruboziarnista (najlepiej różowa – mam tylko białą)</p><p></p><p> - różowy pieprz (mam różnokolorowy mielony)</p><p></p><p> - 15 dkg miękkiego ostrego żółtego sera</p><p></p><p> </p><p></p><p> Białe szparagi myjemy, obieramy i odcinamy końcówki. Obieranie zaczynamy nożykiem do warzyw, pod główką szparaga, aż do końca łodyżki. Zielonych szparagów nie obieramy. Plastry wędliny smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. </p><p></p><p> Po 2 białe i zielone szparagi zawijamy w plastry wędliny. Do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego wkładamy masło klarowane , a następnie układamy paczuszki ze szparagami. Oprószamy solą i pieprzem oraz pozostałym czosnkiem, posypujemy startym serem. Zapiekamy w 180 st. C, aż szparagi będą miękkie, a ser nabierze złocistego koloru. Podajemy z pieczywem.</p><p></p><p> Dodatkowo podaję <a href="http://<a%20href=" target="_blank">klarowanie</a> masla krok po kroku</p><p></p><p> Podaję drugbi sposób na<a href="http://www.youtube.com/watch?v=_XcWAr2EWYE" target="_blank">klarowanie masła</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1518802, member: 10341"] Przepis znalazłam w miesięczniku „Sól i Pieprz” i postanowiłam natychmiast wypróbować. Co prawda ilość obliczona jest dla 6 osób, ale co to dla męskiej części rodziny znaczy trochę zieleniny. No to przystępujemy do pracy. [B]Składniki[/B] - 1 pęczek zielonych szparagów - 1 pęczek białych szparagów - 3 łyżki masła - 3 – 4 ząbki czosnku - 15 dkg masła klarowanego (mam zawsze w lodówce w słoiczku, ale bardzo szybko robi się też na bieżąco) - 30 dkg tyrolskiego specku (jak nie mam, biorę zamiast specku chudy baleron lub szynkę parmeńską) - sól gruboziarnista (najlepiej różowa – mam tylko białą) - różowy pieprz (mam różnokolorowy mielony) - 15 dkg miękkiego ostrego żółtego sera Białe szparagi myjemy, obieramy i odcinamy końcówki. Obieranie zaczynamy nożykiem do warzyw, pod główką szparaga, aż do końca łodyżki. Zielonych szparagów nie obieramy. Plastry wędliny smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 2 białe i zielone szparagi zawijamy w plastry wędliny. Do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego wkładamy masło klarowane , a następnie układamy paczuszki ze szparagami. Oprószamy solą i pieprzem oraz pozostałym czosnkiem, posypujemy startym serem. Zapiekamy w 180 st. C, aż szparagi będą miękkie, a ser nabierze złocistego koloru. Podajemy z pieczywem. Dodatkowo podaję [URL="http://<a%20href="]klarowanie[/URL] masla krok po kroku Podaję drugbi sposób na[URL="http://www.youtube.com/watch?v=_XcWAr2EWYE"]klarowanie masła[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Szparagi zapiekane
Top
Bottom