Szpinak po katalońsku

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Z upodobaniem zbieram przepisy o różnej tematyce z Bibliteczki Poradnika Domowego. Ostatnio trafiłam na "Hiszpańskie przysmaki". Najpierw zamierzałam zrobić żółte gazpacho, co przy tej pogodzie byłoby najodpowiedniejsze, ale nigdzie nie mogłam kupić żółtych pomidorów, więc padło na ten szpinak. Okazało się, że to moje smaki i obiad, chociaż gotowany, był bardzo smaczny. Podaję proporcje dla 4 osób.

Składniki
50 dkg umytych i osuszonych liści szpinaku (brałam same liście bez ogonków)
5 łyżek oliwy
3 łyżki rodzynek
3 łyżki orzeszków piniowych
1 - 2 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz

Rodzynki, które zazwyczaj są twarde, moczymy w gorącej wodzie (przez chwilę) i odcedzamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na niej orzeszki piniowe, dodajemy rodzynki i czosnek (1 lub 2 ząbki, w zależności od tego z czym będziemy chcieli jeść szpinak - ja wzięłam 1). Chwilę smażymy wszystko na małym ogniu. Dodajemy szpinak, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystkie liście zmiękną, odkrywamy szpinak i odparowujemy go. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Według oryginalnego przepisu podajemy na przystawkę z pieczywem. Ja zjadłam na obiad z młodymi ziemniakami z czosnkiem. Dlatego ograniczyłam czosnek w szpinaku. Zestaw był bardzo smaczny. Serdecznie polecam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy