Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Szpinak po katalońsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1305167" data-attributes="member: 10341"><p>Z upodobaniem zbieram przepisy o różnej tematyce z Bibliteczki Poradnika Domowego. Ostatnio trafiłam na &quot;Hiszpańskie przysmaki&quot;. Najpierw zamierzałam zrobić żółte gazpacho, co przy tej pogodzie byłoby najodpowiedniejsze, ale nigdzie nie mogłam kupić żółtych pomidorów, więc padło na ten szpinak. Okazało się, że to moje smaki i obiad, chociaż gotowany, był bardzo smaczny. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>50 dkg umytych i osuszonych liści szpinaku (brałam same liście bez ogonków)</p><p>5 łyżek oliwy</p><p>3 łyżki rodzynek</p><p>3 łyżki orzeszków piniowych</p><p>1 - 2 posiekane ząbki czosnku</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Rodzynki, które zazwyczaj są twarde, moczymy w gorącej wodzie (przez chwilę) i odcedzamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na niej orzeszki piniowe, dodajemy rodzynki i czosnek (1 lub 2 ząbki, w zależności od tego z czym będziemy chcieli jeść szpinak - ja wzięłam 1). Chwilę smażymy wszystko na małym ogniu. Dodajemy szpinak, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystkie liście zmiękną, odkrywamy szpinak i odparowujemy go. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Według oryginalnego przepisu podajemy na przystawkę z pieczywem. Ja zjadłam na obiad z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=28753&view=findpost&p=870938" target="_blank">młodymi ziemniakami z czosnkiem</a>. Dlatego ograniczyłam czosnek w szpinaku. Zestaw był bardzo smaczny. Serdecznie polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1305167, member: 10341"] Z upodobaniem zbieram przepisy o różnej tematyce z Bibliteczki Poradnika Domowego. Ostatnio trafiłam na "Hiszpańskie przysmaki". Najpierw zamierzałam zrobić żółte gazpacho, co przy tej pogodzie byłoby najodpowiedniejsze, ale nigdzie nie mogłam kupić żółtych pomidorów, więc padło na ten szpinak. Okazało się, że to moje smaki i obiad, chociaż gotowany, był bardzo smaczny. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]50 dkg umytych i osuszonych liści szpinaku (brałam same liście bez ogonków) 5 łyżek oliwy 3 łyżki rodzynek 3 łyżki orzeszków piniowych 1 - 2 posiekane ząbki czosnku sól, pieprz Rodzynki, które zazwyczaj są twarde, moczymy w gorącej wodzie (przez chwilę) i odcedzamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na niej orzeszki piniowe, dodajemy rodzynki i czosnek (1 lub 2 ząbki, w zależności od tego z czym będziemy chcieli jeść szpinak - ja wzięłam 1). Chwilę smażymy wszystko na małym ogniu. Dodajemy szpinak, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystkie liście zmiękną, odkrywamy szpinak i odparowujemy go. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Według oryginalnego przepisu podajemy na przystawkę z pieczywem. Ja zjadłam na obiad z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=28753&view=findpost&p=870938"]młodymi ziemniakami z czosnkiem[/URL]. Dlatego ograniczyłam czosnek w szpinaku. Zestaw był bardzo smaczny. Serdecznie polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Szpinak po katalońsku
Bottom