Nie sądziłam, że zazwyczaj podawane w postaci gotowanej lub duszonej jarzyny, są takie doskonałe i na surowo. W "Smakach i aromatach" sprzed kilku lat, znalazłam w takiej postaci szpinak. Z początku miałam opory, ale postanowiłam sprawdzić, jak to smakuje. No i polecam - wyśmienicie. Dla 4 osób będzie nam potrzebne:
Składniki
- 10 - 15 dkg listków szpinakowych
- 2 młode kalarepki
- pęczek rzodkiewek
- 1 jajko ugotowane na twardo
- sok z cytryny
- kubek naturalnego jogurtu
- 1 łyżka majonezu, szczypiorek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Ze szpinaku odrywamy łodyżki. Kroimy go w paseczki. Kalarepkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewkę szatkujemy w cienkie plasterki. Lekko kropimy cytryną, a następnie wszystko polewamy sosem zrobionym z jogurtu i majonezu z dodatkiem soli i pieprzu. Po wierzchu posypujemy siekanym jajkiem Znakomicie smakuje z posiekaną czerwoną papryką, a jesienią ze śliwkami węgierkami. Szpinak to roślina krótkiego dnia. Lubi wiosnę i jesień. Więc zacznijmy teraz, a powtórzymy jesienią.
Składniki
- 10 - 15 dkg listków szpinakowych
- 2 młode kalarepki
- pęczek rzodkiewek
- 1 jajko ugotowane na twardo
- sok z cytryny
- kubek naturalnego jogurtu
- 1 łyżka majonezu, szczypiorek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Ze szpinaku odrywamy łodyżki. Kroimy go w paseczki. Kalarepkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewkę szatkujemy w cienkie plasterki. Lekko kropimy cytryną, a następnie wszystko polewamy sosem zrobionym z jogurtu i majonezu z dodatkiem soli i pieprzu. Po wierzchu posypujemy siekanym jajkiem Znakomicie smakuje z posiekaną czerwoną papryką, a jesienią ze śliwkami węgierkami. Szpinak to roślina krótkiego dnia. Lubi wiosnę i jesień. Więc zacznijmy teraz, a powtórzymy jesienią.