Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Sztufada wołowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1281835" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Sztufada wołowa</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]72746[/ATTACH]</p><p></p><p>200 g słoniny</p><p>1 -1,5 kg udźca wołowego (zrazowej górnej)</p><p>3 łyżki mąki pszennej</p><p>1 seler</p><p>3 marchewki</p><p>1 korzeń pietruszki</p><p>3 cebule</p><p>6 liści laurowych</p><p>6 ziaren jałowca</p><p>3 suszone grzyby</p><p>1 łyżka cukru</p><p>300 ml czerwonego wytrawnego wina</p><p>1,5 l bulionu wołowego</p><p>200 ml kwaśnej śmietany</p><p>4 gałązki świeżego tymianku</p><p>olej do smażenia</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>1.Słoninę kroimy w paski o przekroju 1 x 1 cm, wkładamy do zamrażalnika.</p><p>2.W mięsie robimy otwory, w które wkładamy uprzednio posolone i popieprzone zamrożone kawałku słoniny. Mięso solimy i pieprzymy oraz posypujemy mąką po czym obsmażamy na gorącym oleju na brązowy kolor z każdej strony</p><p>3.Seler, marchewki, korzeń pietruszki i cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę ; oprószamy mąką i dodajemy do smażącego się mięsa. Chwilkę dusimy . Zalewamy wszystko czerwonym winem dodając listki laurowe, jałowiec, suszone grzyby. </p><p>4.Kiedy wino odparuje wlewamy bulion. Dodajemy cukier, gałązki tymianku, solimy i pieprzymy do smaku, przykrywamy i dusimy ok 2 godzin.</p><p>5.Kiedy sztufada jest miękka wyjmujemy mięso, a sos zaprawiamy kwaśną śmietaną (18 %); sos chwilkę gotujemy, sztufadę kroimy w grube plastry.</p><p>6.Na talerz wykładamy warzywa z sosu, układamy plastry sztufady, polewamy sosem.</p><p></p><p>ps1.Do szpikowania można też użyć wędzonej słoniny. Tak naszpikowane mięso dobrze później potrzymać w zalewie octowej z warzywami przez 2 -3 dni.</p><p>ps2.Sztufada doskonale komponuje się z buraczkami</p><p>ps3.Przepis podpatrzyłem od Karola Okrasy <a href="http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-smaki-czasu-z-karolem-okrasa/sztufada-wolowa-z-buraczkami/4980747" target="_blank">http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...aczkami/4980747</a></p><p>a dokładnie <a href="http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki-czasu-z-karolem-okrasa/wideo/gosc-zofia-czerwinska/3171160" target="_blank">http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki...rwinska/3171160</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1281835, member: 140"] [SIZE=14][B]Sztufada wołowa[/B][/SIZE] [ATTACH=full]72746[/ATTACH] 200 g słoniny 1 -1,5 kg udźca wołowego (zrazowej górnej) 3 łyżki mąki pszennej 1 seler 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 cebule 6 liści laurowych 6 ziaren jałowca 3 suszone grzyby 1 łyżka cukru 300 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 l bulionu wołowego 200 ml kwaśnej śmietany 4 gałązki świeżego tymianku olej do smażenia sól i pieprz 1.Słoninę kroimy w paski o przekroju 1 x 1 cm, wkładamy do zamrażalnika. 2.W mięsie robimy otwory, w które wkładamy uprzednio posolone i popieprzone zamrożone kawałku słoniny. Mięso solimy i pieprzymy oraz posypujemy mąką po czym obsmażamy na gorącym oleju na brązowy kolor z każdej strony 3.Seler, marchewki, korzeń pietruszki i cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę ; oprószamy mąką i dodajemy do smażącego się mięsa. Chwilkę dusimy . Zalewamy wszystko czerwonym winem dodając listki laurowe, jałowiec, suszone grzyby. 4.Kiedy wino odparuje wlewamy bulion. Dodajemy cukier, gałązki tymianku, solimy i pieprzymy do smaku, przykrywamy i dusimy ok 2 godzin. 5.Kiedy sztufada jest miękka wyjmujemy mięso, a sos zaprawiamy kwaśną śmietaną (18 %); sos chwilkę gotujemy, sztufadę kroimy w grube plastry. 6.Na talerz wykładamy warzywa z sosu, układamy plastry sztufady, polewamy sosem. ps1.Do szpikowania można też użyć wędzonej słoniny. Tak naszpikowane mięso dobrze później potrzymać w zalewie octowej z warzywami przez 2 -3 dni. ps2.Sztufada doskonale komponuje się z buraczkami ps3.Przepis podpatrzyłem od Karola Okrasy [URL="http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-smaki-czasu-z-karolem-okrasa/sztufada-wolowa-z-buraczkami/4980747"]http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...aczkami/4980747[/URL] a dokładnie [URL="http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki-czasu-z-karolem-okrasa/wideo/gosc-zofia-czerwinska/3171160"]http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki...rwinska/3171160[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Sztufada wołowa*
Top
Bottom