Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Sztuka kulinarna i obyczaje
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1504810" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Początkowo tytuł tego tematu miał mieć brzmienie - kulinaria i obyczaje. Po zapoznaniu się ze stanowiskiem Wikipedii, które głosi, że <strong>sztuka kulinarna</strong> to umiejętność przygotowywania różnych <a href="http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Potrawa&action=edit&redlink=1" target="_blank">potraw</a> w sposób smaczny, pożywny i estetyczny, zaś <strong>kulinaria</strong> to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania). - postanowiłam dać tę sztukę kulinarną, która w różnej formie towarzyszy nam od zarania dziejów, czyli od chwili, kiedy człowiek surową dziczyznę nauczył się powoli piec i gotować. Było to dawno temu, a wszystkim tym czynnościom towarzyszyły stosowne obyczaje. Pierwsze informacje na ten temat może nie będą dla Was zbyt interesujące, bo to i czasy zbyt odległe i otoczenie nieznane, ale zanim siądziemy przy stoliku &quot;U Fukiera&quot; wypadałoby wiedzieć, skąd się tam wzięliśmy. I nie będę oczywiście dochodziła pochodzenia człowieka, bo ani się na tym nie znam, ani nie jest to temat dzisiejszych rozważań.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Na początku chciałam Was zapoznać z tym, jak się ludzie nauczyli gotować. Temat obszerny, dość wnikliwy, na pewno zainteresuje tych, którzy chcieliby wiedzieć wszystko o gotowaniu. (...)</span></p><p><span style="font-size: 26px">-----------------------------------------------------</span></p><p><span style="font-size: 26px">W tym miejscu był link, który odsyłał Was do nauki o gotowaniu, a który okazał się niezgodny z regulaminem, bo prowadził przez inne forum, skupiające wiadomości dydaktyczne. Przepraszam.</span></p><p><span style="font-size: 26px">------------------------------------------------------------</span></p><p><span style="font-size: 26px"> My zaś zajmiemy się dalszymi losami kuchni słowiańskiej, która jest nam najbliższa. Chciałam jeszcze poinformować Was, że obyczaje dotyczą nie tylko gotowania i jedzenia, lecz wszystkich aspektów życia, nawet podtrzymywania urody , sprzątania itp. itp. Dlatego powoli będziemy korzystać z tych wiadomości, również wiekowych, bo to temat nadzwyczaj ciekawy. Nie będę podawała przepisów na potrawy, ponieważ te współczesne są wpisywane na bieżąco w poszczególnych działach, a z tych wiekowych niewiele da się ugotować. Chociaż ja ciągle gotuję z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Monatowej z 1926 roku, bez uszczerbku dla smaku potraw. Tylko konieczna jest pewna wprawa i doświadczenie w gotowaniu, ponieważ te przepisy nie podają oddzielnie składników ani ich gramatury, co ma miejsce przy współczesnych daniach.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Myślę, że dzisiaj damy już spokój dalszym rozważaniom i do następnych tematów przejdziemy póżniej. Uzgodniłam z <em>główną moderatorką*</em>, że temat ten zamieszczę w kuchennym ABC i sukcesywnie będę go uzupełniać, nawet o ewolucję środków kosmetycznych. Teraz życzę Wam miłego dnia i do następnego spotkania.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">* <u>Sprostowanie </u>- powinno być <em>moderatorkami.</em></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1504810, member: 10341"] [SIZE=10]Początkowo tytuł tego tematu miał mieć brzmienie - kulinaria i obyczaje. Po zapoznaniu się ze stanowiskiem Wikipedii, które głosi, że [B]sztuka kulinarna[/B] to umiejętność przygotowywania różnych [URL="http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Potrawa&action=edit&redlink=1"]potraw[/URL] w sposób smaczny, pożywny i estetyczny, zaś [B]kulinaria[/B] to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania). - postanowiłam dać tę sztukę kulinarną, która w różnej formie towarzyszy nam od zarania dziejów, czyli od chwili, kiedy człowiek surową dziczyznę nauczył się powoli piec i gotować. Było to dawno temu, a wszystkim tym czynnościom towarzyszyły stosowne obyczaje. Pierwsze informacje na ten temat może nie będą dla Was zbyt interesujące, bo to i czasy zbyt odległe i otoczenie nieznane, ale zanim siądziemy przy stoliku "U Fukiera" wypadałoby wiedzieć, skąd się tam wzięliśmy. I nie będę oczywiście dochodziła pochodzenia człowieka, bo ani się na tym nie znam, ani nie jest to temat dzisiejszych rozważań. Na początku chciałam Was zapoznać z tym, jak się ludzie nauczyli gotować. Temat obszerny, dość wnikliwy, na pewno zainteresuje tych, którzy chcieliby wiedzieć wszystko o gotowaniu. (...) ----------------------------------------------------- W tym miejscu był link, który odsyłał Was do nauki o gotowaniu, a który okazał się niezgodny z regulaminem, bo prowadził przez inne forum, skupiające wiadomości dydaktyczne. Przepraszam. ------------------------------------------------------------ My zaś zajmiemy się dalszymi losami kuchni słowiańskiej, która jest nam najbliższa. Chciałam jeszcze poinformować Was, że obyczaje dotyczą nie tylko gotowania i jedzenia, lecz wszystkich aspektów życia, nawet podtrzymywania urody , sprzątania itp. itp. Dlatego powoli będziemy korzystać z tych wiadomości, również wiekowych, bo to temat nadzwyczaj ciekawy. Nie będę podawała przepisów na potrawy, ponieważ te współczesne są wpisywane na bieżąco w poszczególnych działach, a z tych wiekowych niewiele da się ugotować. Chociaż ja ciągle gotuję z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Monatowej z 1926 roku, bez uszczerbku dla smaku potraw. Tylko konieczna jest pewna wprawa i doświadczenie w gotowaniu, ponieważ te przepisy nie podają oddzielnie składników ani ich gramatury, co ma miejsce przy współczesnych daniach. Myślę, że dzisiaj damy już spokój dalszym rozważaniom i do następnych tematów przejdziemy póżniej. Uzgodniłam z [I]główną moderatorką*[/I], że temat ten zamieszczę w kuchennym ABC i sukcesywnie będę go uzupełniać, nawet o ewolucję środków kosmetycznych. Teraz życzę Wam miłego dnia i do następnego spotkania. * [U]Sprostowanie [/U]- powinno być [I]moderatorkami.[/I] [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Sztuka kulinarna i obyczaje
Bottom