Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Sztuka mięsa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Acard" data-source="post: 64503" data-attributes="member: 110"><p><strong>Sztuka mięsa</strong></p><p></p><p>1200 g pręgi wołowej (z kością),</p><p>50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por),</p><p>15 dag cebuli,</p><p>listek laurowy,</p><p>pieprz,</p><p>1/4 szklanki mleka,</p><p>2 łyżki posiekanej zieleniny</p><p></p><p>Mięso umyć, przerąbać w poprzek kości. Zagotować wodę, osolić. Do wrzątku włożyć przygotowane mięso, dodać liść laurowy i kilka ziaren pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godz. Cebulę umyć (nie obierać) ułożyć nad płomieniem gazowym lub na płycie kuchennej. Powinna się dobrze zrumienić ze wszystkich stron. Zrumienioną cebulę dodać do podgotowanego mięsa, wkładając jednocześnie umyte, oczyszczoną warzywa. Ugotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, pokroić na porcje, włożyć do rondelka, skropić rosołem. Ugotowane warzywa pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać mlekiem, chwilkę poddusić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Mięso podgrzać, włożyć na półmisek, obłożyć przygotowanymi warzywami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Acard, post: 64503, member: 110"] [B]Sztuka mięsa[/B] 1200 g pręgi wołowej (z kością), 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 15 dag cebuli, listek laurowy, pieprz, 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki posiekanej zieleniny Mięso umyć, przerąbać w poprzek kości. Zagotować wodę, osolić. Do wrzątku włożyć przygotowane mięso, dodać liść laurowy i kilka ziaren pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godz. Cebulę umyć (nie obierać) ułożyć nad płomieniem gazowym lub na płycie kuchennej. Powinna się dobrze zrumienić ze wszystkich stron. Zrumienioną cebulę dodać do podgotowanego mięsa, wkładając jednocześnie umyte, oczyszczoną warzywa. Ugotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, pokroić na porcje, włożyć do rondelka, skropić rosołem. Ugotowane warzywa pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać mlekiem, chwilkę poddusić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Mięso podgrzać, włożyć na półmisek, obłożyć przygotowanymi warzywami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Sztuka mięsa
Top
Bottom