- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Szurpa
Autorką jest Marina mieszkająca w Ufie.
-przepis z Izbushki
-1 kg żeberek baranich(można zastąpić wieprzowymi)
-4 marchewki
-4 pomidory
-4 ziemniaki(duże)
-3 cebule
-koperek(pęczek)
-sól
Żeberka umyć,pociąć na paski,zalać zimną wodą (ok 3 l) i gotować do miękkości(przez 1-1,5 godz)-lekko posolić.
Wyjąć ugotowane mięso i do bulionu wrzucić pociętą na kawałki marchew i pomidory pokrojone w ćwiartki.
Gotować 20 min.
Gdy marchew jest miękka,dołożyć pokrojoną cebulę i ziemniaki.
Gotować do miękkości ziemniaków-około 10 minut.
Przed końcem gotowania posolić do smaku,dodać koperek i mięso.
Marina zaznaczyła,aby nie dawać żadnych innych przypraw.
Podobno na żeberkach wieprzowych zupa ma inny smak,ale nie mam dostępu do baraniny.
Robiłam ją wielokrotnie i zawsze wychodzi pyszna.Czasami do gotowania wrzucę parę łyżek kaszy.
Polecam
Autorką jest Marina mieszkająca w Ufie.
-przepis z Izbushki

-1 kg żeberek baranich(można zastąpić wieprzowymi)
-4 marchewki
-4 pomidory
-4 ziemniaki(duże)
-3 cebule
-koperek(pęczek)
-sól
Żeberka umyć,pociąć na paski,zalać zimną wodą (ok 3 l) i gotować do miękkości(przez 1-1,5 godz)-lekko posolić.
Wyjąć ugotowane mięso i do bulionu wrzucić pociętą na kawałki marchew i pomidory pokrojone w ćwiartki.
Gotować 20 min.
Gdy marchew jest miękka,dołożyć pokrojoną cebulę i ziemniaki.
Gotować do miękkości ziemniaków-około 10 minut.
Przed końcem gotowania posolić do smaku,dodać koperek i mięso.
Marina zaznaczyła,aby nie dawać żadnych innych przypraw.
Podobno na żeberkach wieprzowych zupa ma inny smak,ale nie mam dostępu do baraniny.
Robiłam ją wielokrotnie i zawsze wychodzi pyszna.Czasami do gotowania wrzucę parę łyżek kaszy.
Polecam

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: