Szwajcarska zupa grzybowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Najlepsza jest z prawdziwków, ale równie dobrze mogą to być podgrzybki lub grzyby mieszane.

Składniki
30 dkg grzybów
2 drobno posiekane cebule
1/2 filiżanki oliwy
3/4 l wrzątku
3 łyżki puree z ziemniaków
kieliszek wytrawnego czerwonego wina
filiżanka niezbyt kwaśnej śmietany lub śmietanki
jajko ugotowane na twardo
2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
sól, pieprz

Oczyszczone i umyte grzyby kroimy w paseczki, dodajemy posiekane cebule i dusimy w oliwie przez około 15 minut - po czym zalewamy wrzątkiem. Do zupy dodajemy puree z ziemniaków, gotujemy przez 10 minut i przysmaczamy solą, pieprzem, posiekaną natką oraz kieliszkiem wina. Garnek zdejmujemy z ognia i gorącą zupę podprawiamy śmietaną lub śmietanką. Już na talerzach zupę posypujemy drobniutko posiekanym jajkiem na twardo.

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
wow - ja juz to czuje,a le musi byc dobre!! drukuje i zrobie jak sie pojawia swieze grzyby, mam zamrozone, ale odmrozone to szmaty beda

kurcze - zjadlabym

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,801
4,858
113
Asika, a jakie masz zamrozone? Ja jesienią robię zapas mrożonych leśnych i po odmrożeniu są jak świeże. Tylko pieczarki robią sie trochę papierowe, leśne nie.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja mam zamrożone pokrojone w dużą kostkę prawdziwki. Po rozmrożeniu też są jak świeże. Mam tylko kilogram i nie wiem co z nich przygotować, oprócz zupy, żeby było to danie doskonałe. Uwielbiam grzyby w każdej postaci. Muszę nad tym pomyśleć.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
I ja mam sporo mrożonych (uwielbiam zbierać grzyby
icon_mrgreen.gif
).
Seniorko może zrób sobie kapustę z grzybami
icon_question.gif
Zwykła biała kapusta z przyprawami (sól, pieprz, ziele, listek) i na koniec grzyby. Mniam (zrobiłam sobie w słoiki
icon_wink.gif
)

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Niezły pomysł Ilonko, jeszcze tylko wymyślę jedno danie i zużyję zajmujące mi cały zamrażalnik grzyby. Dzięki.
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie ma problemu
wink.gif
Bardzo lubię taką kapustkę więc polecam
icon_biggrin.gif

A jeszcze mi się przypomniało, że w sezonie grzybowym
icon_wink.gif
mama robi zawsze sos grzybowy - grzyby, przyprawy i śmietanka. DO tego ziemniaki i kolenej procji nie ma
icon_wink.gif

Jak masz ochotę i czas to może krokiety
icon_question.gif
Możesz zrobić więcej tej kapusty z grzybami i jak znalazł do nadziania naleśników będzie
icon_biggrin.gif

Pomysłów jest baaardzo duzo
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy