Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Szwajcarska zupa grzybowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 754925" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry</span>.</p><p></p><p>Najlepsza jest z prawdziwków, ale równie dobrze mogą to być podgrzybki lub grzyby mieszane.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>30 dkg grzybów</p><p>2 drobno posiekane cebule</p><p>1/2 filiżanki oliwy</p><p>3/4 l wrzątku</p><p>3 łyżki puree z ziemniaków</p><p>kieliszek wytrawnego czerwonego wina</p><p>filiżanka niezbyt kwaśnej śmietany lub śmietanki</p><p>jajko ugotowane na twardo</p><p>2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Oczyszczone i umyte grzyby kroimy w paseczki, dodajemy posiekane cebule i dusimy w oliwie przez około 15 minut - po czym zalewamy wrzątkiem. Do zupy dodajemy puree z ziemniaków, gotujemy przez 10 minut i przysmaczamy solą, pieprzem, posiekaną natką oraz kieliszkiem wina. Garnek zdejmujemy z ognia i gorącą zupę podprawiamy śmietaną lub śmietanką. Już na talerzach zupę posypujemy drobniutko posiekanym jajkiem na twardo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 754925, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry[/SIZE]. Najlepsza jest z prawdziwków, ale równie dobrze mogą to być podgrzybki lub grzyby mieszane. [B]Składniki [/B]30 dkg grzybów 2 drobno posiekane cebule 1/2 filiżanki oliwy 3/4 l wrzątku 3 łyżki puree z ziemniaków kieliszek wytrawnego czerwonego wina filiżanka niezbyt kwaśnej śmietany lub śmietanki jajko ugotowane na twardo 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki sól, pieprz Oczyszczone i umyte grzyby kroimy w paseczki, dodajemy posiekane cebule i dusimy w oliwie przez około 15 minut - po czym zalewamy wrzątkiem. Do zupy dodajemy puree z ziemniaków, gotujemy przez 10 minut i przysmaczamy solą, pieprzem, posiekaną natką oraz kieliszkiem wina. Garnek zdejmujemy z ognia i gorącą zupę podprawiamy śmietaną lub śmietanką. Już na talerzach zupę posypujemy drobniutko posiekanym jajkiem na twardo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Szwajcarska zupa grzybowa
Top
Bottom