- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Szwajcarskie ciasteczka Basler Herzen
Źródło przepisu: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2...iateczne_6.html
Składniki na ok. 45 sztuk:
100 g gorzkiej czekolady
250 g mielonych migdałów
250 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździkow
2 białka
szczypta soli
1 łyżka kirszu lub rumu (dałam rum)
cukier do dekoracji
Czekoladę posiekać, stopić w kąpieli wodnej. Migdały podprażyć przez chwilę na suchej patelni, ostudzić. Cukier puder wsypać do miski, dodać kakao, cynamon, mielone goździki i wystudzone migdały, wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodawać stopniowo do suchych składników, wymieszać. Na koniec wlać stopioną czekoladę i kirsz (lub rum). Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć ją folia spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, posypać cukrem (ja zapomniałam o cukrze). Schłodzone ciasto rozwalkować pomiedzy dwoma arkuszami folii spożywczej na grubość ok. 1 cm (u mnie 3-4 mm). Wyciąć z ciasta 45 serduszek (mnie wyszło 49 małych). Ułożyć je na blachach i zostawić na 12 godzin (bez przykrywania) w temp. pokojowej do przeschnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Piec ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez 6-8 min. (ja pieklam 7 min.). Ciasteczka powinny być w srodku jeszcze lekko wilgotne. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, sciagnąć je z papierem z blachy i zostawić do wystygniecia.
Wystudzone ciasteczka udekorować cukrem. W tym celu nalezy za pomoca małego pędzelka maczanego w wodzie posmarować ich brzegi, a nastepnie zanurzać w miseczce z cukrem (cukier przyklei sie do ciasteczek). Można tez posmarować je 50 g stopionej gorzkiej czekolady.
Ja nie będę dekorować niczym, bo bez tego są doskonałe - lekko kruche na zewnątrz, miękkie i ciągnące w środku.

Źródło przepisu: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2...iateczne_6.html
Składniki na ok. 45 sztuk:
100 g gorzkiej czekolady
250 g mielonych migdałów
250 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździkow
2 białka
szczypta soli
1 łyżka kirszu lub rumu (dałam rum)
cukier do dekoracji
Czekoladę posiekać, stopić w kąpieli wodnej. Migdały podprażyć przez chwilę na suchej patelni, ostudzić. Cukier puder wsypać do miski, dodać kakao, cynamon, mielone goździki i wystudzone migdały, wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodawać stopniowo do suchych składników, wymieszać. Na koniec wlać stopioną czekoladę i kirsz (lub rum). Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć ją folia spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, posypać cukrem (ja zapomniałam o cukrze). Schłodzone ciasto rozwalkować pomiedzy dwoma arkuszami folii spożywczej na grubość ok. 1 cm (u mnie 3-4 mm). Wyciąć z ciasta 45 serduszek (mnie wyszło 49 małych). Ułożyć je na blachach i zostawić na 12 godzin (bez przykrywania) w temp. pokojowej do przeschnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Piec ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez 6-8 min. (ja pieklam 7 min.). Ciasteczka powinny być w srodku jeszcze lekko wilgotne. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, sciagnąć je z papierem z blachy i zostawić do wystygniecia.
Wystudzone ciasteczka udekorować cukrem. W tym celu nalezy za pomoca małego pędzelka maczanego w wodzie posmarować ich brzegi, a nastepnie zanurzać w miseczce z cukrem (cukier przyklei sie do ciasteczek). Można tez posmarować je 50 g stopionej gorzkiej czekolady.
Ja nie będę dekorować niczym, bo bez tego są doskonałe - lekko kruche na zewnątrz, miękkie i ciągnące w środku.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: