Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Szwajcarskie ciasteczka Basler Herzen
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1488943" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Szwajcarskie ciasteczka Basler Herzen</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu: <a href="http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2012/12/w-trzech-odslonach-ciasteczka-swiateczne_6.html" target="_blank">http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2...iateczne_6.html</a></p><p></p><p>Składniki na ok. 45 sztuk:</p><p> 100 g gorzkiej czekolady</p><p> 250 g mielonych migdałów</p><p> 250 g cukru pudru</p><p> 1 łyżeczka kakao</p><p> 1/4 łyżeczki cynamonu</p><p> szczypta mielonych goździkow</p><p> 2 białka</p><p> szczypta soli</p><p> 1 łyżka kirszu lub rumu (dałam rum)</p><p> cukier do dekoracji</p><p></p><p> Czekoladę posiekać, stopić w kąpieli wodnej. Migdały podprażyć przez chwilę na suchej patelni, ostudzić. Cukier puder wsypać do miski, dodać kakao, cynamon, mielone goździki i wystudzone migdały, wymieszać.</p><p></p><p> Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodawać stopniowo do suchych składników, wymieszać. Na koniec wlać stopioną czekoladę i kirsz (lub rum). Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć ją folia spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.</p><p></p><p> Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, posypać cukrem (ja zapomniałam o cukrze). Schłodzone ciasto rozwalkować pomiedzy dwoma arkuszami folii spożywczej na grubość ok. 1 cm (u mnie 3-4 mm). Wyciąć z ciasta 45 serduszek (mnie wyszło 49 małych). Ułożyć je na blachach i zostawić na 12 godzin (bez przykrywania) w temp. pokojowej do przeschnięcia.</p><p></p><p> Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Piec ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez 6-8 min. (ja pieklam 7 min.). Ciasteczka powinny być w srodku jeszcze lekko wilgotne. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, sciagnąć je z papierem z blachy i zostawić do wystygniecia. </p><p></p><p> Wystudzone ciasteczka udekorować cukrem. W tym celu nalezy za pomoca małego pędzelka maczanego w wodzie posmarować ich brzegi, a nastepnie zanurzać w miseczce z cukrem (cukier przyklei sie do ciasteczek). Można tez posmarować je 50 g stopionej gorzkiej czekolady.</p><p>Ja nie będę dekorować niczym, bo bez tego są doskonałe - lekko kruche na zewnątrz, miękkie i ciągnące w środku.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86720[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]86721[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1488943, member: 1024"] [B]Szwajcarskie ciasteczka Basler Herzen[/B] Źródło przepisu: [URL="http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2012/12/w-trzech-odslonach-ciasteczka-swiateczne_6.html"]http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2...iateczne_6.html[/URL] Składniki na ok. 45 sztuk: 100 g gorzkiej czekolady 250 g mielonych migdałów 250 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździkow 2 białka szczypta soli 1 łyżka kirszu lub rumu (dałam rum) cukier do dekoracji Czekoladę posiekać, stopić w kąpieli wodnej. Migdały podprażyć przez chwilę na suchej patelni, ostudzić. Cukier puder wsypać do miski, dodać kakao, cynamon, mielone goździki i wystudzone migdały, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodawać stopniowo do suchych składników, wymieszać. Na koniec wlać stopioną czekoladę i kirsz (lub rum). Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć ją folia spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, posypać cukrem (ja zapomniałam o cukrze). Schłodzone ciasto rozwalkować pomiedzy dwoma arkuszami folii spożywczej na grubość ok. 1 cm (u mnie 3-4 mm). Wyciąć z ciasta 45 serduszek (mnie wyszło 49 małych). Ułożyć je na blachach i zostawić na 12 godzin (bez przykrywania) w temp. pokojowej do przeschnięcia. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Piec ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez 6-8 min. (ja pieklam 7 min.). Ciasteczka powinny być w srodku jeszcze lekko wilgotne. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, sciagnąć je z papierem z blachy i zostawić do wystygniecia. Wystudzone ciasteczka udekorować cukrem. W tym celu nalezy za pomoca małego pędzelka maczanego w wodzie posmarować ich brzegi, a nastepnie zanurzać w miseczce z cukrem (cukier przyklei sie do ciasteczek). Można tez posmarować je 50 g stopionej gorzkiej czekolady. Ja nie będę dekorować niczym, bo bez tego są doskonałe - lekko kruche na zewnątrz, miękkie i ciągnące w środku. [ATTACH=full]86720[/ATTACH] [ATTACH=full]86721[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Szwajcarskie ciasteczka Basler Herzen
Bottom