Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Szwedzka zapiekanka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kornasia" data-source="post: 940907" data-attributes="member: 9163"><p>Przepis pochodzi z książki M. Caprari &quot;Najlepsze potrawy z ziemniaków&quot;</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>75 dag ziemniaków</p><p>2 cebule</p><p>puszka filetów anchois </p><p>1 szklanka mleka</p><p>1/2 szklanki śmietany (użyłam 30%)</p><p>2 łyżki masła</p><p>tarta bułka</p><p>siekana natka pietruszki lub oregano</p><p>pieprz</p><p>sól</p><p></p><p></p><p>Ziemniaki obrać, opłukać, wysuszyć (najlepiej za pomocą papierowych ręczników) i pokroić w cienkie plasterki, podobnie cebulę. Płaską formę do zapiekania wysmarować masłem i układać warstwami: ziemniaki, cebulę i fileciki anchois. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą warstwę posypać pieprzem i ewentualnie solą (jeśli anchois nie są wystarczająco słone) oraz ziołami. Mleko wymieszac ze smietana i ta mieszanina zalac zapiekanke. Wierzch zapiekanki posypać tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać około godziny w nagrzanym piekarniku (temp. 180 stopni C).</p><p></p><p>(Autorka proponuje jako dodatek cykorię lub zieloną sałatę z sosem vinaigrette albo jakieś pikantne surówki.)</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>- robiłam z 1/4 porcji dla siebie i była to ilość IMHO wystarczająca dla jednej osoby, bo zapiekanka jest bardzo sycąca</p><p>- naczynie powinno być troszkę większe niż ilość składników, bo mieszanina mleczna podnosi się podczas pieczenia</p><p>- nie użyłam soli, bo moje anchois były bardzo słone</p><p>- zapiekałam jakieś 40-45 minut z faktu robienia malutkiej porcji</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kornasia, post: 940907, member: 9163"] Przepis pochodzi z książki M. Caprari "Najlepsze potrawy z ziemniaków" Składniki: 75 dag ziemniaków 2 cebule puszka filetów anchois 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany (użyłam 30%) 2 łyżki masła tarta bułka siekana natka pietruszki lub oregano pieprz sól Ziemniaki obrać, opłukać, wysuszyć (najlepiej za pomocą papierowych ręczników) i pokroić w cienkie plasterki, podobnie cebulę. Płaską formę do zapiekania wysmarować masłem i układać warstwami: ziemniaki, cebulę i fileciki anchois. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą warstwę posypać pieprzem i ewentualnie solą (jeśli anchois nie są wystarczająco słone) oraz ziołami. Mleko wymieszac ze smietana i ta mieszanina zalac zapiekanke. Wierzch zapiekanki posypać tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać około godziny w nagrzanym piekarniku (temp. 180 stopni C). (Autorka proponuje jako dodatek cykorię lub zieloną sałatę z sosem vinaigrette albo jakieś pikantne surówki.) Moje uwagi: - robiłam z 1/4 porcji dla siebie i była to ilość IMHO wystarczająca dla jednej osoby, bo zapiekanka jest bardzo sycąca - naczynie powinno być troszkę większe niż ilość składników, bo mieszanina mleczna podnosi się podczas pieczenia - nie użyłam soli, bo moje anchois były bardzo słone - zapiekałam jakieś 40-45 minut z faktu robienia malutkiej porcji [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Szwedzka zapiekanka
Top
Bottom