- Maj 17, 2008
- 908
- 0
- 0
Przeglądając szwedzkie przepisy na recipezaar trafiłam na nią, a że przepis wyglądał zachęcająco, zrobiłam
Dobra
Choć nie byłam pewna, czy dać ją do zup, czy do deserów
- półtora kubka suszonych śliwek
- sok winogornowy
- kubek rodzynek
- 2/3 kubka cukru (dałam sporo mniej)
- 1 cytryna
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- pół kubka tapioki
Zagotować śliwki w wodzie (takiej ilości, żeby tylko je przykrywała), jeśli mają pestki, usunąć. Dolać soku winogronowego tyle, żeby razem z wodą wyszedł litr. Wrzucić pozostałe składniki i zagotować, na końcu dodać tapiokę i gotować aż będzie przezroczysta.


- półtora kubka suszonych śliwek
- sok winogornowy
- kubek rodzynek
- 2/3 kubka cukru (dałam sporo mniej)
- 1 cytryna
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- pół kubka tapioki
Zagotować śliwki w wodzie (takiej ilości, żeby tylko je przykrywała), jeśli mają pestki, usunąć. Dolać soku winogronowego tyle, żeby razem z wodą wyszedł litr. Wrzucić pozostałe składniki i zagotować, na końcu dodać tapiokę i gotować aż będzie przezroczysta.