Szwedzki ''sernik'' - OSTKAKA

scandi

Member
Wrz 26, 2004
851
0
0
SZWEDZKI ''SERNIK'' OSTKAKA
Pochodzi z regionu Szwecji zwanym Småland.
Przepis niewyprobowany przeze mnie pod wzgledem wykonania, ale jadlam wiele razy gotowe ''ciasto'' i jest pyszne
icon_smile.gif


Skladniki:
400 g ziarnistego twarozku
0,5 dl migdalow /zwyklych, nie gorzkich/
3 jajka
0,5 dl zwyklego cukru
0,5 dl maki pszennej
2 dl mleka

Wykonanie:
Obrac i drobno posiekac migdaly. Jajka ubic z cukrem. Dodac i wymieszac make, twarozek, posiekane migdaly i mleko. Umiescic mase w wysmarowanej tluszczem formie.
Piec ok. 1 godz. w temp. 175 st.
Podawac na cieplo z bita smietana i dzemem z borowek.
 

scandi

Member
Wrz 26, 2004
851
0
0
Szwedzki odpowiednik /keso/ jest tez lekko slonawy
icon_smile.gif

A gotowy deser slony nie jest, bo i tak dodajesz cukru. I podaje sie z dzemem, wiec ''slodkosci'' jest w nim sporo ;)
Na polskim asortymencie twarozkowym nie znam sie za bardzo, bo nie mieszkam w PL.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy