SZWEDZKI ''SERNIK'' OSTKAKA
Pochodzi z regionu Szwecji zwanym Småland.
Przepis niewyprobowany przeze mnie pod wzgledem wykonania, ale jadlam wiele razy gotowe ''ciasto'' i jest pyszne
Skladniki:
400 g ziarnistego twarozku
0,5 dl migdalow /zwyklych, nie gorzkich/
3 jajka
0,5 dl zwyklego cukru
0,5 dl maki pszennej
2 dl mleka
Wykonanie:
Obrac i drobno posiekac migdaly. Jajka ubic z cukrem. Dodac i wymieszac make, twarozek, posiekane migdaly i mleko. Umiescic mase w wysmarowanej tluszczem formie.
Piec ok. 1 godz. w temp. 175 st.
Podawac na cieplo z bita smietana i dzemem z borowek.
Pochodzi z regionu Szwecji zwanym Småland.
Przepis niewyprobowany przeze mnie pod wzgledem wykonania, ale jadlam wiele razy gotowe ''ciasto'' i jest pyszne

Skladniki:
400 g ziarnistego twarozku
0,5 dl migdalow /zwyklych, nie gorzkich/
3 jajka
0,5 dl zwyklego cukru
0,5 dl maki pszennej
2 dl mleka
Wykonanie:
Obrac i drobno posiekac migdaly. Jajka ubic z cukrem. Dodac i wymieszac make, twarozek, posiekane migdaly i mleko. Umiescic mase w wysmarowanej tluszczem formie.
Piec ok. 1 godz. w temp. 175 st.
Podawac na cieplo z bita smietana i dzemem z borowek.