Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Szwedzki sos rodzynkowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 811548" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis ten znalazłam w miesięczniku &quot;Ty i Ja&quot; i podałam do polskich kotletów mielonych, chociaż Szwedzi robią go do własnej wersji kotlecików mielonych, ale o tym na końcu.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>6 dkg cukru</p><p>1/2 l esencjonalnego rosołu (może być drobiowy z kostki)</p><p>skąpa łyżka mąki</p><p>3 - 4 dkg rodzynek </p><p>ocet winny lub sok cytrynowy do smaku</p><p>sól</p><p></p><p>Cukier rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzącej wody i na małym ogniu - pilnie mieszając - pozwalamy mu się lekko skarmelizować. Karmel rozprowadzamy rosołem, zagotowujemy, podprawiamy mąką rozprowadzoną w 2 - 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy rodzynki i gotujemy dalsze 15 - 20 minut. Przed podaniem sos przysmaczamy octem lub sokiem cytrynowym i w razie potrzeby, dosalamy.</p><p>W Szwecji podaje się w tym doskonałym i niebanalnym sosie kotleciki z mielonego (może być mieszane) mięsa, do którego dodaje się drobno posiekanego (lub zmielonego) wymoczonego i oczyszczonego ze skóry i ości śledzia. Ja podałam go do polskich kotlecików i sprawdził się znakomicie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 811548, member: 10341"] Przepis ten znalazłam w miesięczniku "Ty i Ja" i podałam do polskich kotletów mielonych, chociaż Szwedzi robią go do własnej wersji kotlecików mielonych, ale o tym na końcu. [B]Składniki[/B] 6 dkg cukru 1/2 l esencjonalnego rosołu (może być drobiowy z kostki) skąpa łyżka mąki 3 - 4 dkg rodzynek ocet winny lub sok cytrynowy do smaku sól Cukier rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzącej wody i na małym ogniu - pilnie mieszając - pozwalamy mu się lekko skarmelizować. Karmel rozprowadzamy rosołem, zagotowujemy, podprawiamy mąką rozprowadzoną w 2 - 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy rodzynki i gotujemy dalsze 15 - 20 minut. Przed podaniem sos przysmaczamy octem lub sokiem cytrynowym i w razie potrzeby, dosalamy. W Szwecji podaje się w tym doskonałym i niebanalnym sosie kotleciki z mielonego (może być mieszane) mięsa, do którego dodaje się drobno posiekanego (lub zmielonego) wymoczonego i oczyszczonego ze skóry i ości śledzia. Ja podałam go do polskich kotlecików i sprawdził się znakomicie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Szwedzki sos rodzynkowy*
Top
Bottom