Mama na imprezie u znajomych jadła pyszne ciasto drożdżowe, 3 dni później przyniosła mi przepis na ten właśnie ''drożdżowy'' placek w którym krzty drożdży nie ma, a jednak nabrać się nietrudno. Polecam bo ciasto jest bardzo szybkie i smaczne
3 jaja
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanka oleju
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce, kruszonka (jeśli owoce są duże, np jabłka, gruszki, należy zetrzeć je na tarce)
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem, wbijamy jaja, wlewamy kefir i olej i mieszamy widelcem do połączenia się składników (mogą powstać grudki, nic nie szkodzi). Wlewamy ciasto do formy (40 cm x 20 cm, może być mniejsza), wyrównujemy, posypujemy owocami i kruszonką. Piec ok 1 godziny w temp 180 st do ładnego zbrązowienia się, smacznego
3 jaja
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanka oleju
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce, kruszonka (jeśli owoce są duże, np jabłka, gruszki, należy zetrzeć je na tarce)
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem, wbijamy jaja, wlewamy kefir i olej i mieszamy widelcem do połączenia się składników (mogą powstać grudki, nic nie szkodzi). Wlewamy ciasto do formy (40 cm x 20 cm, może być mniejsza), wyrównujemy, posypujemy owocami i kruszonką. Piec ok 1 godziny w temp 180 st do ładnego zbrązowienia się, smacznego
