Przepis pochodzi z biedronkowego miesięcznika Twoje smaki życia
400 g mąki
150 g zimnego masła
łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
80-100 ml zimnego mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka posiekanego rozmarynu (świeżego) - ja dałam suszony
70 g tartego sera - pominęłam, nie miałam
5 suszonych pomidorów (pokrojonych w kostkę) z zalewy oliwnej - pominęłam, nie lubię
1 jajko
Dodałam:
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka tymianku
nie całe pół łyżeczki czosnku granulowanego
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z solą, sobą i proszkiem do pieczenia, dodać kawałki masła i siekać nożem, aż do uzyskania grudek (zmiksowałam w robocie kuchennym). Dodać zioła, jogurt i większość mleka. Szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dolać pozostałe mleko. Na koniec wmieszać ser i pomidory.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 cm, podzielić na 8 trójkątów, wierzch każdego posmarować rozkłóconym, osolonym jajkiem.
Piec 20 minut.
400 g mąki
150 g zimnego masła
łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
80-100 ml zimnego mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka posiekanego rozmarynu (świeżego) - ja dałam suszony
70 g tartego sera - pominęłam, nie miałam
5 suszonych pomidorów (pokrojonych w kostkę) z zalewy oliwnej - pominęłam, nie lubię
1 jajko
Dodałam:
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka tymianku
nie całe pół łyżeczki czosnku granulowanego
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z solą, sobą i proszkiem do pieczenia, dodać kawałki masła i siekać nożem, aż do uzyskania grudek (zmiksowałam w robocie kuchennym). Dodać zioła, jogurt i większość mleka. Szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dolać pozostałe mleko. Na koniec wmieszać ser i pomidory.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 cm, podzielić na 8 trójkątów, wierzch każdego posmarować rozkłóconym, osolonym jajkiem.
Piec 20 minut.
