- Kwi 9, 2009
- 3,007
- 274
- 83
Szybkie ciasto, które od biedy (jeśli się porządnie udekoruje) może robić za tort
Pieczemy biszkopt, dzielimy go na pół (na dwa cienkie placki, a nie na dwa półkola
Robimy masę:
3 serki danio
1 masło stopione
pół szklanki cukru pudru
3 szklanki mleka w proszku
Składniki miksujemy do zmieszania się składników.
Biszkopt nasączamy kawą, na to dajemy pół masy, znowu biszkopt, nasączamy kawą i na to reszta masy.
ja poczekałam całą noc aż stężeje, ale podejrzewam, że 2 godziny wystarczą.
Zadziwiająco smaczne ciasto. Dla wielbicieli mas z mleka w proszku
polecam. Troszkę (przez tą kawę) przypominało mi tiramisu.
Acha - w oryginale zamiast pieczonego biszkoptu były biszkopty te okrągłe, które trzeba ułożyć u również zalać kawą. Co kto woli.
(edit: to przepis który mam kilka lat, obecnie cukier zastępuję stewią i erytrolem, biszkopt też odchudzam i pewnie zamiast serka danio dam odpowiednią ilość sera mielonego bez cukru z odrobiną wanilii).

Pieczemy biszkopt, dzielimy go na pół (na dwa cienkie placki, a nie na dwa półkola
Robimy masę:
3 serki danio
1 masło stopione
pół szklanki cukru pudru
3 szklanki mleka w proszku
Składniki miksujemy do zmieszania się składników.
Biszkopt nasączamy kawą, na to dajemy pół masy, znowu biszkopt, nasączamy kawą i na to reszta masy.
ja poczekałam całą noc aż stężeje, ale podejrzewam, że 2 godziny wystarczą.
Zadziwiająco smaczne ciasto. Dla wielbicieli mas z mleka w proszku

Acha - w oryginale zamiast pieczonego biszkoptu były biszkopty te okrągłe, które trzeba ułożyć u również zalać kawą. Co kto woli.
(edit: to przepis który mam kilka lat, obecnie cukier zastępuję stewią i erytrolem, biszkopt też odchudzam i pewnie zamiast serka danio dam odpowiednią ilość sera mielonego bez cukru z odrobiną wanilii).
Ostatnią edycję dokonał moderator: