Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szynka domowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sylwia sylwia" data-source="post: 1392903" data-attributes="member: 19690"><p>Sol peklowana zawiera wlasnie jakis tam konserwant, z tego co czytalam na forum o wedlinach domowych, dajesz jej tylko czesc, gdzieniegdzie jest napisane 5%, 10%, a nawet i 50%. reszta to zwykla sol. Raczej samej soli peklowanej bym nie stosowała, tak przynajmniej nia strasza, jestem na zachodzi i czytalam ze niby tu jej nie mozna kupic bez pozwolenia, w sklepach jej brak.</p><p>Pytajac sie w duzym lokalnym sklepiej powiedzieli ze cos takiego to tylko w specjalistycznych sklepach czy hurtowniach moze dostane, a oni uzywaja do peklowania VINEGAR, czyli ocet ... ale tutaj lubuja sie w octcie, maja nawet chipsy o smaku octowym... okropienstwo dla moich kubkow smakowych</p><p></p><p>Czy ktoś robił na samej soli? Ja mysle azeby zrobic zwykla sol z morska, ale ile tej soli na 2kg miesa? Ja kupilam w markecie 2kg miesa, miesieczny termin waznosci, a tam jest w skladzie juz nitron czyli cos ala saletra (bodajze to ten konserwant z soli peklowanej). </p><p>Czyli w sumie kupuje sie zwykla czysta szynke juz z dodatkami ...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sylwia sylwia, post: 1392903, member: 19690"] Sol peklowana zawiera wlasnie jakis tam konserwant, z tego co czytalam na forum o wedlinach domowych, dajesz jej tylko czesc, gdzieniegdzie jest napisane 5%, 10%, a nawet i 50%. reszta to zwykla sol. Raczej samej soli peklowanej bym nie stosowała, tak przynajmniej nia strasza, jestem na zachodzi i czytalam ze niby tu jej nie mozna kupic bez pozwolenia, w sklepach jej brak. Pytajac sie w duzym lokalnym sklepiej powiedzieli ze cos takiego to tylko w specjalistycznych sklepach czy hurtowniach moze dostane, a oni uzywaja do peklowania VINEGAR, czyli ocet ... ale tutaj lubuja sie w octcie, maja nawet chipsy o smaku octowym... okropienstwo dla moich kubkow smakowych Czy ktoś robił na samej soli? Ja mysle azeby zrobic zwykla sol z morska, ale ile tej soli na 2kg miesa? Ja kupilam w markecie 2kg miesa, miesieczny termin waznosci, a tam jest w skladzie juz nitron czyli cos ala saletra (bodajze to ten konserwant z soli peklowanej). Czyli w sumie kupuje sie zwykla czysta szynke juz z dodatkami ... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szynka domowa*
Top
Bottom