Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szynka domowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 921399" data-attributes="member: 2721"><p>Widziałam wcześniej przepisy na schab gotowany w majonezie, natomiast na <a href="http://grabtika.blogspot.com/2009/12/domowa-szynka.html" target="_blank">blogu Wasabi</a> znalazłam wspaniały przepis na domową szynkę. Nie jest to szynka pieczona lecz gotowana, i to gotowana krótko, dzięki czemu zachowuje wspaniały, różowy kolor i soczystość. Idealnie smakuje na kanapkach, z dodatkiem chrzanu bądź musztardy. Jest ozdobą zarówno codziennego jak i świątecznego stołu. A co najważniejsze - jest przygotowana w sposób całkowicie naturalny, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Smacznego!</p><p></p><p> </p><p>[ATTACH=full]47719[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p> 1 kg szynki wieprzowej</p><p> 100 g soli</p><p> 2 łyżki majeranku</p><p> 1/2 łyżeczki pieprzu</p><p> 2 posiekane ząbki czosnku</p><p> 3 ziarenka ziela angielskiego</p><p> 1 duży listek laurowy</p><p> </p><p> <u>Zaczynamy wieczorem.</u> W dużym garnku - takim, do którego swobodnie zmieści się nam cała szynka - zagotować wodę z solą i przyprawami. Zdjąć z palnika.</p><p> </p><p> W tym czasie szynkę zwinąć i mocno obwiązać sznurkiem. ( Można także użyć mocnej białej nici kuchennej lub specjalnej siatki do wędlin).</p><p> </p><p> Do wody włożyć szynkę, tak, aby cała szynka była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 5 minut. Tak, tylko 5 minut.</p><p> Garnek przykryć i pozostawić szynkę na całą noc.</p><p> </p><p><u>Rano </u>ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 5 minut. Pozostawić szynkę w garnku do wystygnięcia wody, po czym przełożyć ją do lodówki do całkowitego wystygnięcia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 921399, member: 2721"] Widziałam wcześniej przepisy na schab gotowany w majonezie, natomiast na [URL="http://grabtika.blogspot.com/2009/12/domowa-szynka.html"]blogu Wasabi[/URL] znalazłam wspaniały przepis na domową szynkę. Nie jest to szynka pieczona lecz gotowana, i to gotowana krótko, dzięki czemu zachowuje wspaniały, różowy kolor i soczystość. Idealnie smakuje na kanapkach, z dodatkiem chrzanu bądź musztardy. Jest ozdobą zarówno codziennego jak i świątecznego stołu. A co najważniejsze - jest przygotowana w sposób całkowicie naturalny, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Smacznego! [ATTACH=full]47719[/ATTACH] 1 kg szynki wieprzowej 100 g soli 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 posiekane ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 duży listek laurowy [U]Zaczynamy wieczorem.[/U] W dużym garnku - takim, do którego swobodnie zmieści się nam cała szynka - zagotować wodę z solą i przyprawami. Zdjąć z palnika. W tym czasie szynkę zwinąć i mocno obwiązać sznurkiem. ( Można także użyć mocnej białej nici kuchennej lub specjalnej siatki do wędlin). Do wody włożyć szynkę, tak, aby cała szynka była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 5 minut. Tak, tylko 5 minut. Garnek przykryć i pozostawić szynkę na całą noc. [U]Rano [/U]ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 5 minut. Pozostawić szynkę w garnku do wystygnięcia wody, po czym przełożyć ją do lodówki do całkowitego wystygnięcia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szynka domowa*
Top
Bottom