- Wrz 19, 2004
- 30,798
- 4,849
- 113
Robię ją od lat i czas wreszcie zapisać.
Mam nadzieję, że nie ma na forum takiej.
1 kg zwartego mięsa od szynki (kulka)
garść suszonych grzybów
2 spore cebule
2-3 łyżki śmietanki 30%
2 łyżeczki maizeny
2 łyżki klarowanego masła lub smalcu
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego.
1 łyżeczka wegety/kostka bulionowa
Składniki suchej zaprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka zmielonego kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie mieszanką przypraw, ułożyć w naczyniu i umieścić w lodówce na 2-3 doby, albo i 4-5 jeśli się Wam nie spieszy. Raz na dobę mięso obracać.
Przed duszeniem grzyby opłukać i namoczyć w minimalnej ilości wody przez kilkanaście minut. Teraz mięso należy obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do odpowiedniej wielkości naczynia, w którym się będzie dusiło, a na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojone w piórka cebule, dodać do mięsa. Na patelnię wlać kilka łyżek wody, rozpuścić przyrumienienie i przelać do mięsa.
Dorzucić grzyby, listek, ziele i wegetę, podlać taką ilością wrzątku, aby mięso była zanurzone do połowy i doprowadzić do wrzenia. Ogień ustawić tak, aby płyn ledwie „mrugał” i zostawić na około 2,5 godziny. Mięso przewrócić i dusić jeszcze 1 godzinę.
Uduszoną szynkę wyjąc na półmisek. Z sosu usunąć listek i ziele, wlać śmietankę i rozmieszaną w łyżce wody maizenę, zagotować. Mięso kroić w plastry w poprzek włókien, podlać sosem z grzybami, resztę sosu podać na stół w sosjerce.
Mam nadzieję, że nie ma na forum takiej.

1 kg zwartego mięsa od szynki (kulka)
garść suszonych grzybów
2 spore cebule
2-3 łyżki śmietanki 30%
2 łyżeczki maizeny
2 łyżki klarowanego masła lub smalcu
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego.
1 łyżeczka wegety/kostka bulionowa
Składniki suchej zaprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka zmielonego kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie mieszanką przypraw, ułożyć w naczyniu i umieścić w lodówce na 2-3 doby, albo i 4-5 jeśli się Wam nie spieszy. Raz na dobę mięso obracać.
Przed duszeniem grzyby opłukać i namoczyć w minimalnej ilości wody przez kilkanaście minut. Teraz mięso należy obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do odpowiedniej wielkości naczynia, w którym się będzie dusiło, a na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojone w piórka cebule, dodać do mięsa. Na patelnię wlać kilka łyżek wody, rozpuścić przyrumienienie i przelać do mięsa.
Dorzucić grzyby, listek, ziele i wegetę, podlać taką ilością wrzątku, aby mięso była zanurzone do połowy i doprowadzić do wrzenia. Ogień ustawić tak, aby płyn ledwie „mrugał” i zostawić na około 2,5 godziny. Mięso przewrócić i dusić jeszcze 1 godzinę.
Uduszoną szynkę wyjąc na półmisek. Z sosu usunąć listek i ziele, wlać śmietankę i rozmieszaną w łyżce wody maizenę, zagotować. Mięso kroić w plastry w poprzek włókien, podlać sosem z grzybami, resztę sosu podać na stół w sosjerce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: