Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szynka pieczona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1406259" data-attributes="member: 2721"><p>Bardzo łatwy sposób na pyszną domową wedlinę do kanapek.Ta szynka robi sie praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie mięsa. W ten sposób można przygotować również baleron.</p><p></p><p>[ATTACH=full]80878[/ATTACH]</p><p></p><p>ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną wędlinę[/size]</p><p></p><p><span style="font-size: 26px">zalewa peklująca</span></p><p><span style="font-size: 26px">woda - tyle, by zakryło w całości szynkę</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 łyżeczki soli peklującej</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 ząbki czosnku</span></p><p><span style="font-size: 26px">10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu</span> - <span style="font-size: 26px">lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 listki laurowe</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 utłuczone ziarna ziela angielskiego</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">sznurek spożywczy do wiązania wędlin</span></p><p><span style="font-size: 26px">rękaw do pieczenia</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">ulubione przyprawy do natarcia wędliny: u mnie majeranek, czarny pieprz i ostra papryka</span></p><p></p><p>Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.</p><p></p><p>W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i cukier. Uzupełniemy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek mięsca jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by miec pewność, że mieso dobrze zapekluje się także w głębi.</p><p></p><p>Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.</p><p>Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.</p><p></p><p>Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.</p><p>Następnie je sznurujemy (<a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35848" target="_blank">tutaj instrukcja sznurowania mięsa)</a> i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka.</p><p>Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.</p><p></p><p>Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i przeczemy jeszcze 30 minut.</p><p>Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1406259, member: 2721"] Bardzo łatwy sposób na pyszną domową wedlinę do kanapek.Ta szynka robi sie praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie mięsa. W ten sposób można przygotować również baleron. [ATTACH=full]80878[/ATTACH] ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną wędlinę[/size] [SIZE=10]zalewa peklująca[/SIZE] [SIZE=10]woda - tyle, by zakryło w całości szynkę[/SIZE] [SIZE=10]4 łyżeczki soli peklującej[/SIZE] [SIZE=10]1/2 łyżeczki cukru[/SIZE] [SIZE=10]4 ząbki czosnku[/SIZE] [SIZE=10]10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu[/SIZE] - [SIZE=10]lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna[/SIZE] [SIZE=10]2 listki laurowe[/SIZE] [SIZE=10]2 utłuczone ziarna ziela angielskiego[/SIZE] [SIZE=10]sznurek spożywczy do wiązania wędlin[/SIZE] [SIZE=10]rękaw do pieczenia[/SIZE] [SIZE=10]ulubione przyprawy do natarcia wędliny: u mnie majeranek, czarny pieprz i ostra papryka[/SIZE] Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże. W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i cukier. Uzupełniemy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek mięsca jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by miec pewność, że mieso dobrze zapekluje się także w głębi. Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni. Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę. Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie je sznurujemy ([URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35848"]tutaj instrukcja sznurowania mięsa)[/URL] i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy. Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i przeczemy jeszcze 30 minut. Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szynka pieczona
Top
Bottom