Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szynka zapiekana w cieście chlebowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="janie" data-source="post: 609609" data-attributes="member: 131"><p>SKŁADNIKI:</p><p></p><p>Mięso – 1,2 do 1,5 kg. Dobrze jest trafić na ładny, wysoki kawałek.</p><p>Jak kto woli, lub ma pod ręką: karczek, od szynki, łopatka (pozakłuwać widelcem).</p><p>Marynata </p><p>(obojętnie jaka, własna lub wg mojej receptury, stosowanej też do mięs na grill) , </p><p>- 2-3 ząbki czosnku, łyżka soli, </p><p>- po szczypcie pieprzu ziołowego i czarnego, curry, tymianku, bazylii, kminku (jak kto lubi)</p><p>- łyżka stołowa miodu lub brązowego cukru</p><p>- 2 łyżki soku cytrynowego, około pół szklanki oleju</p><p>- łyżeczka musztardy</p><p>Czosnek pokrojony w kosteczkę ucierać w miseczce drewnianym tłuczkiem z solą (można oczywiście wycisnąć, ale tak jest prościej). Wlać sok z cytryny, olej, miód, musztardę i stale ucierając, wsypać przyprawy. Gotowa marynatą dokładnie posmarować z wszystkich stron mięso, owinąć folią i pozostawić na minimum 2 godziny, w chłodnym, np. w lodówce. </p><p></p><p>Ciasto</p><p>5 szklanek mąki, płaska łyżeczka soli</p><p>2 szklanki wody letniej</p><p>2 dkg drożdży, łyżeczka cukru</p><p>2-3 łyżki oleju</p><p>Zioła do posypania chleba, wg gustu</p><p></p><p>Mąkę (wymieszaną z solą) wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć tam drożdże, zasypać cukrem i wlać jedną szklankę wody. Pozostawić na 15 minut. Następnie zamieszać łyżką powstały tam zaczyn, wlać kolejna szklankę wody, olej i wyrobić (krótko) ciasto. Najpierw tylko łyżką, a potem ręką. Kulę ciasta wyłożyć na deskę lub stolnicę grubo posypaną mąka, rozwałkować na okrągły gruby placek, 3-4 cm. Cały posypać ziołami. Ułożyć na nim mięso i mocno, dokładnie zlepić brzegi ciasta, tak jak zlepiamy np. pierogi (tylko znacznie większe) lub makowiec. Kulę ciasta układamy zlepieniem do spodu blachy, posmarowanej olejem.</p><p>Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 st.C. Włożyć blachę z ciastem (na drugi od dołu poziom). Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. I tak piec przez 2 godziny.</p><p>Ponieważ każdej pani własny piekarnik jest dobrze znany, niektóre maja skłonność do przypalania, inne odwrotnie, proszę obserwować ciasto w trakcie pieczenia i ewentualnie regulować temperaturę. Po wyjęciu z pieca, chleb posmarować po wierzchu wodą i przykryć na chwile ściereczką, aby nie był za bardzo twardy.</p><p>Uwaga! </p><p>Podając na stół wybieramy duży półmisek, bo sos mięsny wypłynie po rozcięciu chleba. Zdarza się, jeśli ciasto nie było zlepione dokładnie, że sos wypłynie w czasie pieczenia do blachy, ale to nie szkodzi. Chleb jest twardy - kroimy bardzo ostrym nożem najpierw przez środek wzdłuż, a potem odsłonięte mięsko, po prostu w grube plastry. Z chlebkiem goście często sami sobie radzą i po prostu łamią po kawałku. Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="janie, post: 609609, member: 131"] SKŁADNIKI: Mięso – 1,2 do 1,5 kg. Dobrze jest trafić na ładny, wysoki kawałek. Jak kto woli, lub ma pod ręką: karczek, od szynki, łopatka (pozakłuwać widelcem). Marynata (obojętnie jaka, własna lub wg mojej receptury, stosowanej też do mięs na grill) , - 2-3 ząbki czosnku, łyżka soli, - po szczypcie pieprzu ziołowego i czarnego, curry, tymianku, bazylii, kminku (jak kto lubi) - łyżka stołowa miodu lub brązowego cukru - 2 łyżki soku cytrynowego, około pół szklanki oleju - łyżeczka musztardy Czosnek pokrojony w kosteczkę ucierać w miseczce drewnianym tłuczkiem z solą (można oczywiście wycisnąć, ale tak jest prościej). Wlać sok z cytryny, olej, miód, musztardę i stale ucierając, wsypać przyprawy. Gotowa marynatą dokładnie posmarować z wszystkich stron mięso, owinąć folią i pozostawić na minimum 2 godziny, w chłodnym, np. w lodówce. Ciasto 5 szklanek mąki, płaska łyżeczka soli 2 szklanki wody letniej 2 dkg drożdży, łyżeczka cukru 2-3 łyżki oleju Zioła do posypania chleba, wg gustu Mąkę (wymieszaną z solą) wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć tam drożdże, zasypać cukrem i wlać jedną szklankę wody. Pozostawić na 15 minut. Następnie zamieszać łyżką powstały tam zaczyn, wlać kolejna szklankę wody, olej i wyrobić (krótko) ciasto. Najpierw tylko łyżką, a potem ręką. Kulę ciasta wyłożyć na deskę lub stolnicę grubo posypaną mąka, rozwałkować na okrągły gruby placek, 3-4 cm. Cały posypać ziołami. Ułożyć na nim mięso i mocno, dokładnie zlepić brzegi ciasta, tak jak zlepiamy np. pierogi (tylko znacznie większe) lub makowiec. Kulę ciasta układamy zlepieniem do spodu blachy, posmarowanej olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 st.C. Włożyć blachę z ciastem (na drugi od dołu poziom). Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. I tak piec przez 2 godziny. Ponieważ każdej pani własny piekarnik jest dobrze znany, niektóre maja skłonność do przypalania, inne odwrotnie, proszę obserwować ciasto w trakcie pieczenia i ewentualnie regulować temperaturę. Po wyjęciu z pieca, chleb posmarować po wierzchu wodą i przykryć na chwile ściereczką, aby nie był za bardzo twardy. Uwaga! Podając na stół wybieramy duży półmisek, bo sos mięsny wypłynie po rozcięciu chleba. Zdarza się, jeśli ciasto nie było zlepione dokładnie, że sos wypłynie w czasie pieczenia do blachy, ale to nie szkodzi. Chleb jest twardy - kroimy bardzo ostrym nożem najpierw przez środek wzdłuż, a potem odsłonięte mięsko, po prostu w grube plastry. Z chlebkiem goście często sami sobie radzą i po prostu łamią po kawałku. Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Szynka zapiekana w cieście chlebowym*
Top
Bottom