Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Tadżin z kurczaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 751026" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - Kulinarny atlas świata - GW. Wyd. Agora</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">W przepisie oryginalnym był to tadżin z jagnięciny, ale ponieważ bardzo lubię drób, zwłaszcza jego soczyste części, jak np. udka, postanowiłam przepis dostować do kurczaka. Nie mam odpowiedniego naczynia do zrobienia tadżinu z kominkową pokrywką, więc użyłam płaskiego żeliwnego naczynia z taką samą pokrywą.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki dla 4 osób</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>6 - 8 górnych części udek kurczaka</span></p><p><span style="font-size: 26px">40 dkg małych cebulek ( najlepiej szalotek)</span></p><p><span style="font-size: 26px">15 dkg suszonych śliwek kalifornijskich</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 dkg płatków migdałowych (lub calych obranych ze skórki migdałów)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 szklanka rosołu ( może być z kostki drobiowej)</span></p><p><span style="font-size: 26px">60 ml oliwy</span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Marynata</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">1 cebula pokrojona w kostkę</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 dkg rodzynek</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 laski cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 rozgniecione ząbki czosnku</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 startej gałki muszkatołowej</span></p><p><span style="font-size: 26px">50 ml oliwy</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Udka kurczaka oczyścić od wewnętrznej strony z tłuszczu, skóry i zbędnych kości. Pozostawiamy tylko kość udową i skórkę na wierzchu udka. Mięso wkładamy do marynaty i pozostawiamy co najmniej na godzinę w chłodnym miejscu. Po tym czasie wyjmujemy udka (marynatę zachowujemy) i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiano. Udka układamy jedną warstwą w garnku z grubym dnem, dodajemy marynatę, mieszamy i zalewamy rosołem. Dusimy na małym ogniu około 40 - 45 minut. Gdy kurczak się dusi, obieramy cebulki. Jeśli to nie są szalotki, a trochę większe cebule, przekrawamy je na pół. Nie kroimy na ćwiartki, bo cebule się rozpadną w trakcie duszenia.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulki ze wszystkich stron i razem ze śliwkami dodajemy do garnka z kurczakiem. Dusimy jeszcze razem około 30 minut. Danie jest gotowe, gdy mięso jest miękkie, a sos gęsty. Przed podaniem prażymy na suchej patelni płatki migdałowe lub całe migdały i posypujemy nimi tadżin.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Podajemy z ryżem wypieczonym na sypko.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 751026, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - Kulinarny atlas świata - GW. Wyd. Agora W przepisie oryginalnym był to tadżin z jagnięciny, ale ponieważ bardzo lubię drób, zwłaszcza jego soczyste części, jak np. udka, postanowiłam przepis dostować do kurczaka. Nie mam odpowiedniego naczynia do zrobienia tadżinu z kominkową pokrywką, więc użyłam płaskiego żeliwnego naczynia z taką samą pokrywą. [B]Składniki dla 4 osób [/B]6 - 8 górnych części udek kurczaka 40 dkg małych cebulek ( najlepiej szalotek) 15 dkg suszonych śliwek kalifornijskich 5 dkg płatków migdałowych (lub calych obranych ze skórki migdałów) 1 szklanka rosołu ( może być z kostki drobiowej) 60 ml oliwy [B]Marynata[/B] 1 cebula pokrojona w kostkę 5 dkg rodzynek 2 laski cynamonu 2 rozgniecione ząbki czosnku 1/2 startej gałki muszkatołowej 50 ml oliwy sól, pieprz Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Udka kurczaka oczyścić od wewnętrznej strony z tłuszczu, skóry i zbędnych kości. Pozostawiamy tylko kość udową i skórkę na wierzchu udka. Mięso wkładamy do marynaty i pozostawiamy co najmniej na godzinę w chłodnym miejscu. Po tym czasie wyjmujemy udka (marynatę zachowujemy) i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiano. Udka układamy jedną warstwą w garnku z grubym dnem, dodajemy marynatę, mieszamy i zalewamy rosołem. Dusimy na małym ogniu około 40 - 45 minut. Gdy kurczak się dusi, obieramy cebulki. Jeśli to nie są szalotki, a trochę większe cebule, przekrawamy je na pół. Nie kroimy na ćwiartki, bo cebule się rozpadną w trakcie duszenia. Na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulki ze wszystkich stron i razem ze śliwkami dodajemy do garnka z kurczakiem. Dusimy jeszcze razem około 30 minut. Danie jest gotowe, gdy mięso jest miękkie, a sos gęsty. Przed podaniem prażymy na suchej patelni płatki migdałowe lub całe migdały i posypujemy nimi tadżin. Podajemy z ryżem wypieczonym na sypko. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Tadżin z kurczaka
Bottom