Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Tagine z jagnieciny, dyni i ciecierzycy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1543395" data-attributes="member: 1142"><p>W smaku po prostu doskonale. W oryginalnym przepisie (delicious magazine) jest pokrojona w kostke jagnieca karkowka, ja uzylam pozostale mieso wraz z koscia z pieczeni, ktora wykonalam dzien wczesniej. Dusilam w calosci w potrawie, na koniec wyjelam udziec, oddzielilam mieso od kosci i dodalam do tagine. Zamiast oliwy z oliwek do smazenia uzylam tluszczu z pieczenia udzca.</p><p></p><p><strong>oliwa z oliwek</strong></p><p><strong>500g odtluszczonej jagniecej karkowki</strong></p><p><strong>1 cebula, pokrojona w poltalarki</strong></p><p><strong>3 pomidory (sliwkowe), w kostke</strong></p><p><strong>3cm kawalek cynamonu</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki mielonego imbiru</strong></p><p><strong>1 lyzka miodu</strong></p><p><strong>1 mala cytryna kiszona, miazsz usuniety, skorka pokrojona w paski</strong></p><p><strong>350ml bulionu, np drobiowego</strong></p><p><strong>400g miesistej dyni, pokrojone w duza kostke (u mnie pyszna Burgess Buttercup)</strong></p><p><strong>300-400g ugotowanej ciecierzycy</strong></p><p></p><p><strong>Chermoula:</strong></p><p></p><p>W mozdzierzu tluke:</p><p><strong>3 zabki czosnku</strong></p><p><strong>2 lyzeczki kuminu mielonego</strong></p><p><strong>2 lyzeczki kolendry mielonej</strong></p><p><strong>1 lyzeczka papryki</strong></p><p><strong>1 lyzeczka harrisy</strong></p><p><strong>szczypta szafranu</strong></p><p><strong>1 lyzka soku z cytryny</strong></p><p><strong>1 lyzka swiezej siekanej kolendry</strong></p><p><strong>1 lyzka swiezej siekanej miety ew. tej ze sloika</strong></p><p><strong>2 lyzki oliwy z oliwek</strong></p><p><strong></strong></p><p></p><p>Kawalki jagnieciny szybko obsmazyc na oliwie, wyjac z patelni. Na tym samym tluszczu usmazyc cebulke, az zmieknie. Dodac pomidory i dobrze wysmazyc. Teraz dodac cynamon, imbir, miod, cytryne kiszona, przesmazyc i dodac mieso, wraz z sokami i tluszczem. Calosc zalac bulionem, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i dusic potrawe pod przekryciem. Dlugosc gotowania zalezy od jakosci miesa. Gdy jagniecina jest miekka wmieszac kawalki dyni i ugotowana ciecierzyce, dodac lyzke czermouli, podgrzac do wrzenia i dusic kolejne 20-30 min. Na koniec wmieszac pozostala chermoule.</p><p></p><p>Podac z coucousem, na przyklad.</p><p></p><p>Z racji, uzycia pieczonego udzca zmienilam nieco procedure przygotowania tagine - mieso wraz z koscia dusilam od razu ze wszystkimi skladnikami. Dzieki mojej kosci sos w smaku byl boski i mysle, ze w przyszlosci uzyje stekow jagniecych z koscia rowniez raczej niz karkowki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1543395, member: 1142"] W smaku po prostu doskonale. W oryginalnym przepisie (delicious magazine) jest pokrojona w kostke jagnieca karkowka, ja uzylam pozostale mieso wraz z koscia z pieczeni, ktora wykonalam dzien wczesniej. Dusilam w calosci w potrawie, na koniec wyjelam udziec, oddzielilam mieso od kosci i dodalam do tagine. Zamiast oliwy z oliwek do smazenia uzylam tluszczu z pieczenia udzca. [B]oliwa z oliwek 500g odtluszczonej jagniecej karkowki 1 cebula, pokrojona w poltalarki 3 pomidory (sliwkowe), w kostke 3cm kawalek cynamonu 1/2 lyzeczki mielonego imbiru 1 lyzka miodu 1 mala cytryna kiszona, miazsz usuniety, skorka pokrojona w paski 350ml bulionu, np drobiowego 400g miesistej dyni, pokrojone w duza kostke (u mnie pyszna Burgess Buttercup) 300-400g ugotowanej ciecierzycy[/B] [B]Chermoula:[/B] W mozdzierzu tluke: [B]3 zabki czosnku 2 lyzeczki kuminu mielonego 2 lyzeczki kolendry mielonej 1 lyzeczka papryki 1 lyzeczka harrisy szczypta szafranu 1 lyzka soku z cytryny 1 lyzka swiezej siekanej kolendry 1 lyzka swiezej siekanej miety ew. tej ze sloika 2 lyzki oliwy z oliwek [/B] Kawalki jagnieciny szybko obsmazyc na oliwie, wyjac z patelni. Na tym samym tluszczu usmazyc cebulke, az zmieknie. Dodac pomidory i dobrze wysmazyc. Teraz dodac cynamon, imbir, miod, cytryne kiszona, przesmazyc i dodac mieso, wraz z sokami i tluszczem. Calosc zalac bulionem, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i dusic potrawe pod przekryciem. Dlugosc gotowania zalezy od jakosci miesa. Gdy jagniecina jest miekka wmieszac kawalki dyni i ugotowana ciecierzyce, dodac lyzke czermouli, podgrzac do wrzenia i dusic kolejne 20-30 min. Na koniec wmieszac pozostala chermoule. Podac z coucousem, na przyklad. Z racji, uzycia pieczonego udzca zmienilam nieco procedure przygotowania tagine - mieso wraz z koscia dusilam od razu ze wszystkimi skladnikami. Dzieki mojej kosci sos w smaku byl boski i mysle, ze w przyszlosci uzyje stekow jagniecych z koscia rowniez raczej niz karkowki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Tagine z jagnieciny, dyni i ciecierzycy
Top
Bottom