Tagliatelle z krewetkami i porami

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
To jest jedno z moich ostatnich odkryc w dziedzinie kuchni wlosko- amerykanskiej ,autorstwa Lidii Matticchio ktora jest moim najwiekszym guru jezeli chodzi o kuchnie wloska i wlosko -amerykanska
icon_smile.gif

Jak to wam nie posmakuje to zawieszam moja dzialalnosc we wklepywaniu moich ukochanych przepisow , ja poprostu nei moglam sie od talerze oderwac :mrgreen:

4 lyzki oliwki z oliwy
50 dag krewetek
2 duze pory
2 lyzki soli
1 lyzeczka rozgniecionej szalotki ( ja dodaje jeszcze czosnku)
2 lyzki masla
1 szklanka bulionu z kurczaka
makaron tagliatelle
1/3 szklanki starteo Pecorino Romano
sol i pieprz

Do patelni wlewamy 2 lyzki oliwy i gdy goraca, wrzucamy krewetki , podsmazajac i szybko mieszajac przez 2 minuty. NAstepnie odkladamy na bok krewetki .
Pory kroimy w poasterki . Na patelce rozgrzewamy pozostale 2 lyzki oliwy, wrzucamy pokrojone pory i pozostawiamy je tak na gazie na okolo 5 minut meiszajac od czasu do czasu. Nasze pory powinny byc miekkie . Dodajemy szalotke, czonsek (opcjonalnie) i pol lyzeczki suszonej czerownej papryczki ( jak ktos lubi , nie koniecznie)- gotujemy razem przez minute. Nastepnie dodajemy maslo, bulion i czesto mieszajac pozostawiamy na gazie na kolejne 3 minuty. Po uplywie 3 minut wrzucamy wczesniej przygotowane krewetki , dosmaczamy sola i pieprzem.

Ugotowany makaron wrzucamy do naszego sosu z krewetkami , dodajemy starty pecorino , wszystko dokladnie mieszamy .

Makaron przekladamy na cieple talerze( zawsze je stawiam bokiem na malym gazie coby byly cieple).

Podajemy z duza iloscia pecorino romano i zmielonym pieprzem

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Paulo, a krewetki mogą być koktajlowe? U siebie innych nie dostanę. Przepis zapowiada się świetnie - bardzo lubię takie jedzenie.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zabawne znalazłam ten przepis na Leite's Culinaria i tam jest on autorstwa Lidii Bastianich choć niczym się nie różni
icon_mrgreen.gif
Danko jest przepyszne!
mniam.gif
Tylko trochę za mało sosu nam wyszło do podanej ilości makaronu. Z reguły wolimy bardziej sosiste, a tak kluski były delikatnie obklejone sosikiem.

2007_08070011.jpg

Załączniki

• 2007_08070011.jpg
    2007_08070011.jpg
    370.4 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy