To jest jedno z moich ostatnich odkryc w dziedzinie kuchni wlosko- amerykanskiej ,autorstwa Lidii Matticchio ktora jest moim najwiekszym guru jezeli chodzi o kuchnie wloska i wlosko -amerykanska
Jak to wam nie posmakuje to zawieszam moja dzialalnosc we wklepywaniu moich ukochanych przepisow , ja poprostu nei moglam sie od talerze oderwac
4 lyzki oliwki z oliwy
50 dag krewetek
2 duze pory
2 lyzki soli
1 lyzeczka rozgniecionej szalotki ( ja dodaje jeszcze czosnku)
2 lyzki masla
1 szklanka bulionu z kurczaka
makaron tagliatelle
1/3 szklanki starteo Pecorino Romano
sol i pieprz
Do patelni wlewamy 2 lyzki oliwy i gdy goraca, wrzucamy krewetki , podsmazajac i szybko mieszajac przez 2 minuty. NAstepnie odkladamy na bok krewetki .
Pory kroimy w poasterki . Na patelce rozgrzewamy pozostale 2 lyzki oliwy, wrzucamy pokrojone pory i pozostawiamy je tak na gazie na okolo 5 minut meiszajac od czasu do czasu. Nasze pory powinny byc miekkie . Dodajemy szalotke, czonsek (opcjonalnie) i pol lyzeczki suszonej czerownej papryczki ( jak ktos lubi , nie koniecznie)- gotujemy razem przez minute. Nastepnie dodajemy maslo, bulion i czesto mieszajac pozostawiamy na gazie na kolejne 3 minuty. Po uplywie 3 minut wrzucamy wczesniej przygotowane krewetki , dosmaczamy sola i pieprzem.
Ugotowany makaron wrzucamy do naszego sosu z krewetkami , dodajemy starty pecorino , wszystko dokladnie mieszamy .
Makaron przekladamy na cieple talerze( zawsze je stawiam bokiem na malym gazie coby byly cieple).
Podajemy z duza iloscia pecorino romano i zmielonym pieprzem

Jak to wam nie posmakuje to zawieszam moja dzialalnosc we wklepywaniu moich ukochanych przepisow , ja poprostu nei moglam sie od talerze oderwac
4 lyzki oliwki z oliwy
50 dag krewetek
2 duze pory
2 lyzki soli
1 lyzeczka rozgniecionej szalotki ( ja dodaje jeszcze czosnku)
2 lyzki masla
1 szklanka bulionu z kurczaka
makaron tagliatelle
1/3 szklanki starteo Pecorino Romano
sol i pieprz
Do patelni wlewamy 2 lyzki oliwy i gdy goraca, wrzucamy krewetki , podsmazajac i szybko mieszajac przez 2 minuty. NAstepnie odkladamy na bok krewetki .
Pory kroimy w poasterki . Na patelce rozgrzewamy pozostale 2 lyzki oliwy, wrzucamy pokrojone pory i pozostawiamy je tak na gazie na okolo 5 minut meiszajac od czasu do czasu. Nasze pory powinny byc miekkie . Dodajemy szalotke, czonsek (opcjonalnie) i pol lyzeczki suszonej czerownej papryczki ( jak ktos lubi , nie koniecznie)- gotujemy razem przez minute. Nastepnie dodajemy maslo, bulion i czesto mieszajac pozostawiamy na gazie na kolejne 3 minuty. Po uplywie 3 minut wrzucamy wczesniej przygotowane krewetki , dosmaczamy sola i pieprzem.
Ugotowany makaron wrzucamy do naszego sosu z krewetkami , dodajemy starty pecorino , wszystko dokladnie mieszamy .
Makaron przekladamy na cieple talerze( zawsze je stawiam bokiem na malym gazie coby byly cieple).
Podajemy z duza iloscia pecorino romano i zmielonym pieprzem