Tagliatelle z krewetkami i serem ricotta

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Tagliatelle (tyle, żeby się najadły 2 głodne osóbki)
200 g krewetek (w zalewie lub mrożonych)
3 łyżki śmietany (może być kremówka)
ok 100 g ricotty
kieliszek cognacu lub podobnego alkoholu
łyżka różowego pieprzu
1 papryczka chilli (najlepiej świeża)
sól
pieprz
odrobina startego parmezanu
2 pomidory
Oliwa
masło
4 łyżki mleka
Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Krewetki mrożone rozmrozić (obgotować), krewetki w zalewie osączyć i ew. opłukać.
Makaron gotować.
Na maśle z oliwą obsmażyć krewetki, podlać koniakiem
icon_smile.gif
, wrzucić pomidory i papryczkę chilli. Poddusić chwilkę. Dodać śmietanę i różowy pieprz. Pogotować parę minut. Jeśli całość jest za gęsta podlać alkoholem lub odrobiną wody, w której gotuje się makaron.
Ricottę dokładnie rozmieszać z mlekiem, całość dodać do sosu pomidorowo - krewetkowego, zostawić na gazie przez 2 minuty. Wyłączyć.
Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wsypać parmezan.
Wymieszać
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy