Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym z curry
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1521483" data-attributes="member: 10341"><p>Miało być szybko. Męska część rodziny, poganiana głodem, zakupiła kurze piersi, których ja z zasady nie jadam. Przejrzałam kilka czasopism i w &#8222;Polska gotuje&#8221;, dwumiesięczniku sprzed dwóch lat, znalazłam coś, co w rezultacie wszystkich zadowoliło. Porcja obliczona dla dwóch osób, z powodzeniem wystarczyła dla trzech, poprzedzona szparagową przystawką. Dla 2 osób były nam potrzebne:</p><p></p><p> <strong>Składniki</strong></p><p></p><p> - podwójna pierś kurczaka</p><p></p><p> - 15 dkg tagliatelle (wzięłam 20 dkg) </p><p></p><p> - 200 ml śmietanki 30%</p><p></p><p> - łyżeczka curry (pełna)</p><p></p><p> - 1 łyżeczka sosu sojowego</p><p></p><p> - &#189; łyżeczki słodkiej papryki</p><p></p><p> - sól, pieprz do smaku</p><p></p><p> - cukier do smaku</p><p></p><p> - masło pół na pół z olejem do smażenia</p><p></p><p> Kurczaka myjemy, obsuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką, curry, pieprzem i solą Smażymy na patelni około 7 minut. Dolewamy śmietankę i dodajemy sos sojowy oraz cukier Smażymy jeszcze przez 5 minut.</p><p></p><p> Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (sprawdzając przepis na opakowaniu). Zaraz po dokładnym odcedzeniu podajemy z gorącym sosem.</p><p></p><p>PS. Gdyby sosu było zbyt mało, z makaron mógłby być za suchy, dodajemy śmietanki. odrobinę curry i innych składników do smaku. Ta uwaga dotyczy zwiększonej przeze mnie ilości makaronu.</p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1521483, member: 10341"] Miało być szybko. Męska część rodziny, poganiana głodem, zakupiła kurze piersi, których ja z zasady nie jadam. Przejrzałam kilka czasopism i w „Polska gotuje”, dwumiesięczniku sprzed dwóch lat, znalazłam coś, co w rezultacie wszystkich zadowoliło. Porcja obliczona dla dwóch osób, z powodzeniem wystarczyła dla trzech, poprzedzona szparagową przystawką. Dla 2 osób były nam potrzebne: [B]Składniki[/B] - podwójna pierś kurczaka - 15 dkg tagliatelle (wzięłam 20 dkg) - 200 ml śmietanki 30% - łyżeczka curry (pełna) - 1 łyżeczka sosu sojowego - ½ łyżeczki słodkiej papryki - sól, pieprz do smaku - cukier do smaku - masło pół na pół z olejem do smażenia Kurczaka myjemy, obsuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką, curry, pieprzem i solą Smażymy na patelni około 7 minut. Dolewamy śmietankę i dodajemy sos sojowy oraz cukier Smażymy jeszcze przez 5 minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (sprawdzając przepis na opakowaniu). Zaraz po dokładnym odcedzeniu podajemy z gorącym sosem. PS. Gdyby sosu było zbyt mało, z makaron mógłby być za suchy, dodajemy śmietanki. odrobinę curry i innych składników do smaku. Ta uwaga dotyczy zwiększonej przeze mnie ilości makaronu. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym z curry
Top
Bottom