Tagliatelle z serem plesniowym i wędzonką

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
smietana (do zup i sosów najlepsza, ale moze byc i gęsta Danone) + ser plesniowy typy Gorgonzola (rokpol ze sklepiku pod domem też sie nada ) + wędzonka (bekon, ogonówka, polędwica łososiowa, ew. szynka.. cokolwiek co sie da obsmażyc. Wędlinę pokroic w kostkę lub paseczki, obsmażyc (na krucho ).
Makaron gotowac "al dente"
Smietanę (1 lub 2 opakowania - zalezy od ilosci głodych osób ) wlac na patelnię (na łyzke oliwy), podgrzac, ser plesniowy (20 -25 g) pokruszyć , dodać do śmietany. Rozpuscić , ciągle mieszając. Doprawic pieprzem (nie solic!!). Jeśli sos wydae sie za gęsty mozna rozcieńczć mlekiem lub alkoholem typu whisky lub białym winem.. lub dodac wode z gotującego sie makaronu.
Makaron wrzucic na patelnię z sosem serowym i wymieszac. Posypać wedliną
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Marghe, odkąd zaczęłam serwować z Twojego przepisu takie kluchy - przybyło mi ze 2 kg. :evil:
Ale warto. :mrgreen: Proste, szybkie w wykonaniu, a smak...
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy