- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
makaron ? spaghetti, tagliolini itp. My użyliśmy cytrynowych tagliolini
2 ? 3 łyżki oliwy
2 ? 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 suszona ostra papryczka (peperoncino)
1 łyżeczka pasty z anchois (lub kilka filecików anchois)
2 ? 3 łyżki kaparów
2 duże puszki tuńczyka w oleju
1 cytryna ? skórka i sok
Niecały pęczek natki
Gotować makaron w osolonej wodzie
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę, przesmażyć, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodać anchois i osączonego z oliwy tuńczyka. Kapary rozdrobnić, natkę posiekać (ja tam wrzuciłam do miksera i rozdrobniłam), dodać do tuńczyka razem ze skórkę cytrynową. Doprawić solą (niedużo) i pieprzem (sporo). Wlać sok wyciśnięty z cytryny . Całość podgrzać. Wymieszać z odcedzonym makaronem.
2 ? 3 łyżki oliwy
2 ? 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 suszona ostra papryczka (peperoncino)
1 łyżeczka pasty z anchois (lub kilka filecików anchois)
2 ? 3 łyżki kaparów
2 duże puszki tuńczyka w oleju
1 cytryna ? skórka i sok
Niecały pęczek natki
Gotować makaron w osolonej wodzie
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę, przesmażyć, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodać anchois i osączonego z oliwy tuńczyka. Kapary rozdrobnić, natkę posiekać (ja tam wrzuciłam do miksera i rozdrobniłam), dodać do tuńczyka razem ze skórkę cytrynową. Doprawić solą (niedużo) i pieprzem (sporo). Wlać sok wyciśnięty z cytryny . Całość podgrzać. Wymieszać z odcedzonym makaronem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: